Pijany rodzynkowiec
Biszkopt:
- 7 jajek,
- szklanka cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 5 łyżek mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta,
Wkładka kokosowa:
- 5 białek,
- szklanka cukru,
- 20 dag wiórek kokosowych,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Krem:
- 1 puszka ananasów,
- 2 budynie śmietankowe`duże,
- 5 żółtek,
- łyżka mąki pszennej,
- 3/4 litry mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 masło,
- 1 margaryna Kasia,
- Rodzynki na wierzch:
- 40 dag rodzynek,
- szklanka wódki czystej,
- 1/4 kostki margaryny,
- 2 czekolady mleczne,
1. Biszkopt: ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka, ubijać. Mąkę, kakao i proszek przesiać przez sitko delikatnie wymieszać i upiec, jak wystygnie przekroić na dwie części.
2. Wkładka kokosowa: białka ubić, utrwalić cukrem, dodać kokos, mąkę, proszek, delikatnie wymieszać i piec aż złapie złoty kolor.
3. Krem: z jedną puszkę ananasów odlać sok, dopełnić wodą do pełnej szklanki, w tej wodzie wymieszać dwa budynie z 5 żółtkami i łyżką mąki pszennej, 3/4 l mleka zagotować, dodać pół szklanki cukru i wymieszane budynie zagotować- wystudzić, masło i margarynę zmiksować dodawać po trochę kremu, na koniec pokrojone drobno w kostkę ananasy.
4. Przygotowanie rodzynek na wierzch: 40 dag rodzynek zalać wódką (najlepiej na noc) 1/4 kostki margaryny rozgrzać z dwoma tabliczkami czekolady mlecznej do tego dodać odsączone rodzynki i wymieszać razem.
5. Wykonanie: pół biszkoptu – pół kremu – wkładka kokosowa – krem – druga połowa biszkoptu – lekko wystudzone rodzynki w czekoladzie.