Pijany rodzynkowiec

2 grudnia 2010, dodał: wiola333
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt:

  • 7 jajek,
  • szklanka cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 5 łyżek mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta,

Wkładka kokosowa:

  • 5 białek,
  • szklanka cukru,
  • 20 dag wiórek kokosowych,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Krem:

  • 1 puszka ananasów,
  • 2 budynie śmietankowe`duże,
  • 5 żółtek,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 3/4 litry mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 masło,
  • 1 margaryna Kasia,
  • Rodzynki na wierzch:
  • 40 dag rodzynek,
  • szklanka wódki czystej,
  • 1/4 kostki margaryny,
  • 2 czekolady mleczne,

1. Biszkopt: ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka, ubijać. Mąkę, kakao i proszek przesiać przez sitko delikatnie wymieszać i upiec, jak wystygnie przekroić na dwie części.

2. Wkładka kokosowa: białka ubić, utrwalić cukrem, dodać kokos, mąkę, proszek, delikatnie wymieszać i piec aż złapie złoty kolor.

3. Krem: z jedną puszkę ananasów odlać sok, dopełnić wodą do pełnej szklanki, w tej wodzie wymieszać dwa budynie z 5 żółtkami i łyżką mąki pszennej, 3/4 l mleka zagotować, dodać pół szklanki cukru i wymieszane budynie zagotować- wystudzić, masło i margarynę zmiksować dodawać po trochę kremu, na koniec pokrojone drobno w kostkę ananasy.

4. Przygotowanie rodzynek na wierzch: 40 dag rodzynek zalać wódką (najlepiej na noc) 1/4 kostki margaryny rozgrzać z dwoma tabliczkami czekolady mlecznej do tego dodać odsączone rodzynki i wymieszać razem.

5. Wykonanie: pół biszkoptu – pół kremu – wkładka kokosowa – krem – druga połowa biszkoptu – lekko wystudzone rodzynki w czekoladzie.

file1291314387