Pijany kurczak opasany boczkiem

13 czerwca 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1/2 kg filetu z  kurczaka, 6 cienkich plasterków boczku wędzonego, 8 pieczarek, 1/2 czerwonej cebuli, kieliszek białego wina, 2 ząbki czosnku zwykłego lub w oleju włoskim, sok z 1/2 cytryny, rozmaryn, sól, pieprz, 5 łyżek oliwy.

Przygotowanie:

Mięso rozkroić na pojedyncze, dość duże kotleciki. Wino wymieszać z posiekanym czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą i  pieprzem. Marynatą zalać mięso, przykryć i wstawić na 2 godz. do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić i również pokroić w  plastry. Każdy kawałek mięsa oprószyć rozmarynem, układać po plasterku pieczarki i kawałku cebuli. Zrolować, owinąć plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Ułożyć na blasze, naokoło ułożyć pozostałe pieczarki. Piec ok. 45 min w temp. 200st. Można również opiekać na grillu ok. 30 min.

Roladki mają bardzo wyrazisty smak, są kruche, po prostu pyszne…

file1339580098



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...