Grillowane skrzydełka z tequillą
Składniki:
– 1 kg skrzydełek
– 5 ząbków czosnku
– 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu
– po 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku, suszonego oregano
– 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
– 1 łyżka miodu lub cukru
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sok z 1 limonki
– sok z 1/2 cytryny
– 1/3 szklanki soku z pomarańczy
– 3 łyżki Tequili
– pieczarki
– 1 pomidor
– sera typu feta
-3 ząbki czosnku
-1 jogurt naturalny
-1 opakowanie serka kanapkowego z ziołami
-1 opakowanie sera tartego
-1 łyżka majonezu
-bazylia
-sól, pieprz
Skrzydełka natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem, mieszanką cynamonu, kminu i oregano oraz papryką. Dodać miód lub cukier, polać oliwą, skropić sokiem z limonki, cytryny i pomarańczy. Dodać Tequilę i wszystko dokładnie wyrobić ręką. Przykryć talerzykiem, docisnąć i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Skrzydełka wyjąć z marynaty i odstawić na około godzinę, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Skrzydełka ułożyć na mocno rozgrzanym grillu. Grillować po około 10 – 12 minut z każdej strony.
Nóżki pieczarek odrywamy od kapelusza, środek lekko solimy i smarujemy aż do wyrównania brzegów serem kanapkowym z ziołami. Posypujemy tartym serem. Grillujemy przez 10 minut. Pomidory kroimy w plastry, które przykrywamy cienką warstwą sera feta zmieszanego z jogurtem naturalnym, majonezem i czosnkiem. Doprawiamy pieprzem i dekorujemy świeżą bazylią. Skrzydełka podajemy z gorącymi pieczarkami oraz plastrami pomidorów z serkiem feta.