Pijane spaghetti
Pierwszy raz spotkałam się z tym na włoskim weselu, gdzie było to główne danie. W pierwszej chwili myślałam, że to barwnik spożywczy- ALE WTOPA na weselu a tu …
PIJANY MAKARON
(4 porcje)
litr czerwonego słodkiego wina
(kombinowałam z wytrawnym i połówkami, ale szczepy win są tak różne, że słodkie sa najbezpieczniejsze. By nie wyszedł kwas)
opakowanie makaronu /tu spaghetti
4 ząbki czosnku
ser parmezan do posypania
wiórki masła
sól
Do garnka wlać wino i uzupełnić wodą, osolić. Ugotować w tej miksturze makaron. Ułozyć porcje, każde posypać posiekanym! ząbkiem czosnku, ulozyć wiórka masła i posypać startym serem(ja podaje w miseczkach, gdyż masełko idelanie topii sie na gorącym makaronie i tworzy z czosnkiem ala sos)
Sam smak tak gotowanego makaronu jest intensywny, stąd ja podaje go z niewielka ilością dodatków (gęste sosy zabiajają jego smak). Jeśli potrzebujemy do niego jeszcze czegoś wykwintnego, proponuje dobrze przysmazony filet z dorsza i cytrynkę.