Pijana śliwka – ciasto z masą kremową

15 lutego 2018, dodał: dragonik7
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ciasto:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

2/3 szklanki mąki

1/3 szklanki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Masa śliwkowa:

600 g suszonych śliwek bez pestek

100 ml czystej wódki

250 g masła

250 g kremu czekoladowego typu nutella

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

1/4 szklanki wrzątku

1,5 łyżeczki żelatyny

Poncz:

1/3 szklanki kawy (ok 2 łyżeczek kawy rozpuszczonej we wrzątku)

1/4 szklanki wódki wiśniówki lub śliwowicy

2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

Mleczna czekolada

Śliwki suszone zalewamy czystą wódką i pozostawiamy na noc.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku.  Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i powoli delikatnie mieszając rózgą lub drewnianą szpatułką przesiewamy do masy jajecznej. Blaszkę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º i pieczemy ok 30-35 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

Namoczone śliwki blendujemy (razem z alkoholem). Masło ucieramy na puch, dodajemy śliwki i stopniowo krem czekoladowy.

Wszystkie składniki ponczu łączymy.

Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jeden nasączamy połową ponczu. Wykładamy masę śliwkową, przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.

W tym czasie żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem dodajemy wystudzoną żelatynę. Masę wykładamy na ciasto.

Na wierzch na tarce o dużych oczkach lub małym nożykiem skrobiemy duże płatki czekolady i obficie oprószamy wierzch.

file1518707740