Pij napar z tej rośliny. Układ moczowy i trawienny odczuje ulgę

1 czerwca 2024, dodał: Marta Dasińska

Wiosną i latem możemy zbierać młodą pokrzywę i wykorzystać jej drogocenne składniki do poprawy naszego zdrowia oraz kondycji włosów, paznokci i cery. Młoda pokrzywa to bowiem wyborna skarbnica naturalnych minerałów i witamin. Dobrze jest pić napar ze świeżej pokrzywy, można ją również wykorzystać do sporządzenia sałatki, zupy lub rewitalizującego koktajlu.

herbata z pokrzywy

Najwięcej walorów zdrowotnych mają młode liście pokrzywy z górnych pędów. Są one cennym źródłem witamin A, B, C oraz K, a także makroelementów i mikroelementów – magnezu, fosforu, wapnia, potasu, sporej ilości żelaza, jodu, sodu i krzemu. Zawiera także flawonoidy, fitosterole, histaminę, serotoninę i karotenoidy oraz sporo błonnika i antyoksydantów.

Picie naparu z pokrzywy działa korzystnie na układ moczowy, trawienny, a także na krążenie. Ma działanie moczopędne i detoksykujące zatem wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu i bakterii z nerek oraz pęcherza oraz wydalanie z organizmu szkodliwych substancji. Ze względu na sporą zawartość żelaza pokrzywa jest także polecana jako wsparcie przy walce z anemią oraz przy zaburzeniach menstruacyjnych oraz jako środek do wzmacnia odporności oraz poprawiania kondycji włosów, skóry i paznokci.

Napar z pokrzywy powinny także pić osoby zmagające się z reumatyzmem lub stanami zapalnymi. W medycynie ludowej pokrzywa stosowana była pomocniczo w nieżycie żołądka i jelit, a badania udowadniają, że wspomaga pracę wątroby i trzustki oraz reguluje wydzielanie żółci. Dodaje też wigoru i witalności i jest znanym remedium na zmęczenie. Herbata z pokrzywy może również okazać się niezwykle przydatna przy usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, redukując jednocześnie obrzęki ciała i pomagając w powrocie do optymalnej wagi.

pokrzywa

Zbiory  pokrzywy powinny zakończyć się, zanim roślina zakwitnie. Ziele należy zrywać w rękawiczkach, aby uniknąć nieprzyjemnego podrażnienia skóry. Po zebraniu roślinę należy opłukać pod bieżącą wodą. Napar z pokrzywy możemy przygotować nie nie susząc jej, a jedynie zalewając wrzątkiem. Jeśli chcemy zrobić zapasy i zdecydujemy się na suszenie najlepszym sposobem jest wykorzystanie suszarki do żywności. Świeże pędy pokrzywy zawierają jednak więcej substancji prozdrowotnych niż susz.

Napar z pokrzywy można wykonać z suszu lub świeżo zerwanych liści. W celu wykonania herbaty pokrzywowej należy zalać czubatą łyżeczkę przygotowanego zioła wrzącą wodą. Jeśli używamy pokrzywy suszonej, napój należy parzyć przez ok. 2 min. Dłużej pozostawiony susz nadaje naparowi większych właściwości moczopędnych. Świeże liście pokrzywy parzymy jeszcze krócej, ok. pół minuty. Napar można pić na czczo, ale maksymalnie dwa razy dziennie.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz