Pigwówka – nalewka z pigwy

3 stycznia 2011,
dodał: Monia82
Artykuł zewnętrzny

Jest to przepis na najlepszą nalewkę sporządzaną przez moją babcię :)

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy
  • 1 kg cukru
  • 1 l czystej wódki
  • 1 l spirytusu
  • 1 laska wanilii (może być, a nie musi)

Sposób przygotowania:

Owoce pigwy dokładnie wypłukać, pokroić w ćwiartki, odrzucić pestki, następnie zasypać cukrem i odstawić na 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce – koniecznie w zakręconych szczelnie słoikach. Co kilka dni słoje należy wstrząsnąć. Po tym czasie wytworzy się syrop, który należy zlać i połączyć z uprzednio wymieszaną ze spirytusem wódką. Pozostałe owoce można zmiksować, odcisnąć z nich sok, następnie wraz z wanilią dodać do nalewki. Po miesiącu trunek należy przecedzić (najlepiej przez gazę) i rozlać do butelek. Nalewkę powinno się odstawić na 6 miesięcy.

Moja rada:

Im dłużej nalewka będzie „dochodzić” tym będzie miała delikatniejszy i mocniejszy smak.

Polecam!



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...