Pigwówka – nalewka z pigwy

3 stycznia 2011,
dodał: Monia82
Artykuł zewnętrzny

Jest to przepis na najlepszą nalewkę sporządzaną przez moją babcię :)

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy
  • 1 kg cukru
  • 1 l czystej wódki
  • 1 l spirytusu
  • 1 laska wanilii (może być, a nie musi)

Sposób przygotowania:

Owoce pigwy dokładnie wypłukać, pokroić w ćwiartki, odrzucić pestki, następnie zasypać cukrem i odstawić na 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce – koniecznie w zakręconych szczelnie słoikach. Co kilka dni słoje należy wstrząsnąć. Po tym czasie wytworzy się syrop, który należy zlać i połączyć z uprzednio wymieszaną ze spirytusem wódką. Pozostałe owoce można zmiksować, odcisnąć z nich sok, następnie wraz z wanilią dodać do nalewki. Po miesiącu trunek należy przecedzić (najlepiej przez gazę) i rozlać do butelek. Nalewkę powinno się odstawić na 6 miesięcy.

Moja rada:

Im dłużej nalewka będzie „dochodzić” tym będzie miała delikatniejszy i mocniejszy smak.

Polecam!



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.