Piersi z kurczaka – wartości odżywcze, czy warto je jeść? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Piersi z kurczaka – wartości odżywcze, czy warto je jeść?

1 września 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Mięso drobiowe to istotny element zdrowego i zrównoważonego jadłospisu. Jest lekkostrawne i nisko kaloryczne, a przy tym dostarcza łatwo przyswajalnego białka wysokiej jakości. Drób obfituje w witaminy z grupy B i cenne minerały. Ze względu na swoje właściwości poleca się go w dietach osób z nadciśnieniem oraz w diecie śródziemnomorskiej jako urozmaicenie produktów rybnych. Jakie wartości odżywcze ma pierś kurczaka i dlaczego warto ją jeść?

kurczak z grilla

Pierś z kurczaka – wartości odżywcze

W zależności od sposobu przygotowania pierś kurczaka ma różną wartość kaloryczną. Przyjmuje się, że surowy produkt bez skóry i kości to 114 kcal na 100 g. Surowa pierś zawiera prawie 22 g białka (dokładnie 21,2 g), 2,6 g tłuszczu, w tym 0,6 g tłuszczów nasyconych, 64 g cholesterolu i 116 g sodu. Pierś niepoddana obróbce cieplnej, ale zawierająca skórę i kości ma już 172 kcal, 20,8 g białka i ponad 3 razy więcej tłuszczu niż pierś bez skóry (9,3 g tłuszczu).

Po upieczeniu piersi bez dodatku tłuszczu otrzymujemy posiłek o kaloryczności 165 kcal na 100 g (pierś bez skóry i kości). Ugotowana pierś z kurczaka zawiera białko w ilości 31 g, zaledwie 3,6 g tłuszczu (z czego tylko 1 g to tłuszcze nasycone, pozostałe to kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 1,2 g oraz wielonienasycone – 0,7 g).

Ile kalorii ma zatem gotowana pierś kurczaka? Kalkulator kalorii[i] podaje, że ugotowane kurczęce mięso, dokładnie pierś z kurczaka w 100 g ma 151 kcal. Dostarcza przy tym 33 g białka i 2 g tłuszczu. Dla porównania: kurczak z rożna – kalorie – 260, białko – 23 g, tłuszcze – 19 g.

Filet z kurczaka – witaminy i minerały

Oprócz dużych ilości białka, pierś z kurczaka zawiera w sobie również cenne dla naszego zdrowia witaminy i minerały. Ich pełna lista znajduje się tu: https://zagrodowy.pl/warto-wiedziec/.

Warto jednak wspomnieć, że mięso drobiowe (warto wybierać to pochodzące z wolnego wybiegu) dostarcza naszemu organizmowi witaminy z grupy B oraz takie minerały jak: cynk, selen, magnez, żelazo i fosfor. W filecie z kurczaka znajduje się niacyna (witamina B3 rozpuszczalna w wodzie) niezbędna do prawidłowego działania mózgu i układu nerwowego. Witamina ta reguluje również poziom cholesterolu i stężenia cukru we krwi. Wpływa też na poprawę stanu psychicznego i wspomaga tworzenie się krwinek czerwonych. 100 g piersi kurczaka zawiera 10,4 mg tego wartościowego mikroskładnika. Filet z kurczaka to również takie wartości odżywcze jak witamina B6 wspomagająca procesy wydzielania hormonów czy produkcję czerwonych krwinek. Składnik ten odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odpornościowego oraz krążeniowego. Wśród witamin z grupy B, w piersi z kurczaka znajduje się także witamina B12 – ważny mikroelement zapobiegający anemii. Osoby rezygnujące z mięsa mogą doświadczyć niedoborów tej witaminy objawiającymi się m.in. spadkiem energii i nastroju.

Mięso z kurczaka – czy warto je jeść?

W Piramidzie Żywienia https://lekarzebezkolejki.pl/blog/na-czym-polega-piramida-zywieniowa-zasady-zdrowego-zywienia/w-1251 zaleca się spożywanie pokarmów niskotłuszczowych będących źródłem pełnowartościowego białka, do których zalicza się mięso drobiowe. Z piersi kurczaka łatwo i szybko przygotujemy wartościowy posiłek, nawet jeśli nie jesteśmy mistrzami w gotowaniu. Do pokrojonej w kostkę piersi wystarczy dodać pocięte warzywa, odrobinę oliwy z oliwek i przyprawy i całość krótko poddusić. Jako dodatek podajemy kaszę lub brązowy ryż. Mięso kurczęce zawiera tryptofan – aminokwas podnoszący poziom serotoniny (hormonu szczęścia). Żeby poczuć się lepiej i poprawić sobie nastrój, wystarczy dobry obiad z piersi z kurczaka.

Jakie mięso drobiowe wybrać? Czy kurczak zagrodowy rzeczywiście jest lepszy od tzw. brojlerów? Kurczaki wolnowybiegowe chowane są na wolnej przestrzeni, gdzie mają dostęp do świeżego powietrza i paszy składającej się jedynie ze zbóż i nasion oleistych. Ponieważ poruszają się więcej niż brojlery i rosną we własnym tempie, ich mięso smakuje inaczej niż drobiu chowanego na ogromnych fermach. Podobnie jak i kurczaki przemysłowe, zagrodowe również nie otrzymują hormonów ani antybiotyków (chyba, że zajdzie taka potrzeba, ale wtedy zanim mięso trafi do sklepu, jest dokładnie badane na obecność leków).

Kurczak zagrodowy hodowany jest zgodnie z zasadą slow life, w której dba się o równowagę i harmonię. Dlatego ptactwo ma stały dostęp do świeżego powietrza, otrzymuje paszę składającą się tylko ze składników roślinnych i dojrzewa w swoim własnym tempie.

Źródła:

https://ktomalek.pl/blog/niacyna-b3-i-jej-wplyw-na-zdrowie-w-jakich-produktach-wystepuje-niacyna/w-1014

https://ktomalek.pl/blog/witamina-b6-do-czego-jest-nam-potrzebna/w-938

https://ktomalek.pl/blog/witamina-b12-do-czego-jest-nam-potrzebna/w-152

https://kalkulatorkalorii.net/kalkulator-kalorii/4578-100-kurczak-z-rozna#wynik

The Nutritional Value of Chicken

Health Benefits: What are the health benefits of eating chicken?

Równowaga i harmonia

[i] https://kalkulatorkalorii.net/kalkulator-kalorii/2906-100-gotowana-piers-z-kurczaka

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz