Piersi z kurczaka w soku pomarańczowym
Piersi z kurczaka w soku pomarańczowym
Delikatny smak kurczaka doskonale harmonizuje z owocowym smakiem pomarańczy i karmelizowanym porem .
Czas : 40 minut
Składniki :
2 piersi z kurczaka
½ szklanki soku z pomarańczy ( świeżo wyciśniętego , nie takiego słodzonego kupnego )
¼ kostki bulionu drobiowego
¼ szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki masła
5 łyżeczek cukru
pieprz mielony
biała część pora
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła .Obsmażyć na tłuszczu piersi z kurczaka z obu stron na rumiano. Podlać sokiem z pomarańczy .Dodać bulion drobiowy ,łyżeczkę cukru, szczyptę mielonego pieprzu .Dusić na małym gazie 20 minut pod przykryciem . Dolać śmietankę , odkryć pokrywkę , zwiększyć gaz i dusić jeszcze 10 minut aż sos odparuje i zagęści się .
W tym czasie kiedy piersi z kurczaka się duszą pokroić por w krążki i rozdzielić je w pojedyncze obrączki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i masła i zeszklić na nich por .Posypać 4 łyżeczkami cukru i chwilę smażyć aż cukier pokryje por delikatnym karmelem . Doprawić mielonym pieprzem .
Na półmisku układać warstwę pora , a na niej pierś z kurczaka .Sos z duszenia podawać osobno.
Ja podaje takie piersi z kurczaka z kuskusem zrobionym na bazie bulionu drobiowego .
nadesłane: Babciagramolka