Piersi z kurczaka w soku pomarańczowym

24 sierpnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Piersi z kurczaka w soku pomarańczowym


Delikatny smak kurczaka doskonale harmonizuje z owocowym smakiem pomarańczy i karmelizowanym porem .

Czas : 40 minut

Składniki :
2 piersi z kurczaka
½ szklanki soku z pomarańczy ( świeżo wyciśniętego , nie takiego słodzonego kupnego )
¼ kostki bulionu drobiowego
¼ szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki masła
5 łyżeczek cukru
pieprz mielony
biała część pora

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła .Obsmażyć na tłuszczu piersi z kurczaka z obu stron na rumiano. Podlać sokiem z pomarańczy .Dodać bulion drobiowy ,łyżeczkę cukru, szczyptę mielonego pieprzu .Dusić na małym gazie 20 minut pod przykryciem . Dolać śmietankę , odkryć pokrywkę , zwiększyć gaz i dusić jeszcze 10 minut aż sos odparuje i zagęści się .
W tym czasie kiedy piersi z kurczaka się duszą pokroić por w krążki i rozdzielić je w pojedyncze obrączki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i masła i zeszklić na nich por .Posypać 4 łyżeczkami cukru i chwilę smażyć aż cukier pokryje por delikatnym karmelem . Doprawić mielonym pieprzem .
Na półmisku układać warstwę pora , a na niej pierś z kurczaka .Sos z duszenia podawać osobno.
Ja podaje takie piersi z kurczaka z kuskusem zrobionym na bazie bulionu drobiowego .

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....