Piersi z kurczaka w glazurze morelowej
Piersi z kurczaka w glazurze morelowej
Bardzo smaczne moim zdaniem jest mięso drobiowe nacierane przed i w trakcie pieczenia lub smażenia czy grillowania marynatą zrobioną z użyciem konfitur owocowych . Szczególnie smakuje mi zestawienie smaku smażonego drobiu ze smakiem moreli.
Czas :10-15 minut
Składniki :1 duża pierś z kurczaka
2 łyżeczki dobrej konfitury morelowej
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju z pestek winogron
¼ łyżeczki białego pieprzu mielonego
½ łyżeczki mielonej papryki
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka masła
¼ szklanki wody
Zrobić marynatę z oleju z pestek winogron, konfitury morelowej, sosu sojowego , pieprzu i mielonej papryki . Natrzeć przecięta wzdłuż dużą pierś z kurczaka . Zostawić na 1 godzinę . Odsączyć z marynaty. Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy . Smażyć pierś kurczaka na rumiano z obu stron ( 2 minuty – przewrócić , 2 minuty – przewrócić , 2 minuty- przewrócić i jeszcze raz 2 minuty ) , dodając w trakcie smażenia pozostałą marynatę .Dodać masło , podlać woda i dusić aż ilość płynu zredukuje się o połowę
nadesłane: Babciagramolka