Piersi z kurczaka w glazurze morelowej

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Piersi z kurczaka w glazurze morelowej

Bardzo smaczne moim zdaniem jest mięso drobiowe nacierane przed i w trakcie pieczenia lub smażenia czy grillowania marynatą zrobioną z użyciem konfitur owocowych . Szczególnie smakuje mi zestawienie smaku smażonego drobiu ze smakiem moreli.

Czas :10-15 minut

Składniki :1 duża pierś z kurczaka
2 łyżeczki dobrej konfitury morelowej
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju z pestek winogron
¼ łyżeczki białego pieprzu mielonego
½ łyżeczki mielonej papryki
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka masła
¼ szklanki wody

Zrobić marynatę z oleju z pestek winogron, konfitury morelowej, sosu sojowego , pieprzu i mielonej papryki . Natrzeć przecięta wzdłuż dużą pierś z kurczaka . Zostawić na 1 godzinę . Odsączyć z marynaty. Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy . Smażyć pierś kurczaka na rumiano z obu stron ( 2 minuty – przewrócić , 2 minuty – przewrócić , 2 minuty- przewrócić i jeszcze raz 2 minuty ) , dodając w trakcie smażenia pozostałą marynatę .Dodać masło , podlać woda i dusić aż ilość płynu zredukuje się o połowę

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Gdzie chodzicie w weekendy na impre…
Ja z całą rodziną często w weekendy wybieramy się do Energylandii w Zatorze. Mnóstwo...
odpryskujący lakier
Dla wzmocnienia i przedłużenia trwałości manicure możesz wykorzystać specjalne produkty typu top...
Jak schudnąć po ciąży
Aby podkręcić redukcję tłuszczu i w jak najszybszy sposób schudnąć po ciąży dzięki ćwiczeniom,...
Skręcanie włosów
Najprostszym sposobem jest związanie włosów w warkocz i pozostawienie ich na parę godzin. Najlepszy...