Piersi z kurczaka
Piersi z kurczaka z karmelizowanymi na pikantnie wiśniami
Danie inspirowane Kurczakiem chili – czereśniowym Kazika45 ( znajomy ze strony kulinarnej )
Czas :30 minut + 2 godziny macerowanie mięsa lodówce
Składniki :
2 piersi z kurczaka
1 szklanka wiśni bez pestek ( mogą być mrożone )
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 papryczka chili ( nie koniecznie – jeśli nie ma to szczypta mielonej ))
pieprz mielony
1,5 czubatej łyżki miodu
sól
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki nalewki wiśniowej
Zrobić pastę z 2 łyżek oleju, 1 łyżki sosu sojowego, 0,5 łyżki miodu, szczypty pieprzu . Natrzeć mięso i zostawić w lodówce .
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z sosem sojowym . Dodać 1 łyżkę miodu , papryczkę chili i chwilę ogrzewać aż miód się rozpuści. Wsypać wiśnie .Smażyć mieszając na małym gazie ok. 5 minut. Lekko doprawić mielonym pieprzem . Wiśnie zdjąć łyżką cedzakową i zostawić na boku . Przestudzonym pikantnym sosem z patelni zalać mięso i trzymać w lodówce ok. 2 godzin.
Rozgrzać na patelni łyżkę masła z łyżką oleju. Smażyć oczyszczone z marynaty mięso na rumiano z obu stron . Podlać wiśniówką , przykryć i dosmażyć .Dołożyć wiśnie i chwilę ogrzewać .
Podawać mięso obłożone karmelizowanymi na pikantnie wiśniami .
nadesłane: Babciagramolka