Kurze piersi w ziołach z grilla
Naszło mnie na domowego grilla . Najprostsze co może być – kurze piersi i zioła .
Czas : 15 minut + marynowanie
Składniki :
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki grubo zmielonego kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy ,, Czerwona czubrica „
Piersi z kurczaka polać olejem wymieszanym z sosem sojowym i posypać pieprzem .Zostawić w na 1 godzinę . Odsączyć z marynaty.
Patelnię grillową ( taką z krateczką na dnie ) rozgrzać mocno ( poziom rozgrzania sprawdzamy dając na patelnię kilkoma kropelek wody – jak parują to patelnia jest za zimna , jak ,, turlają się ” po powierzchni patelni to jest ona gotowa do smażenia ).
Włożyć piersi z kurczaka i docisnąć je widelcem do powierzchni patelni . Zostawić aż same ,,odkleją się ” od dna- przewrócić na drugą stronę i znów docisnąć . Jak ponownie odklei się od dna posypać przyprawą ,, Czerwona czubrica ” ( obracając tak by przyprawa była z obu stron ) . Dodać łyżeczkę masła – przykryć patelnię pokrywką i zostawić na wyłączonym palniku na kilka minut .
Jeśli nie mamy przyprawy ,,Czerwona czubrica ” możemy zrobić coś podobnego z bardziej dostępnych przypraw – mieszamy szczyptę soli czosnkowej, cząberu lub oregano, mielonej słodkiej papryki .
Podałam z pieczarkami smażonymi – doprawionymi tą samą przyprawą .