Pierś z kurczaka w sosie musztardowym
Artykuł zewnętrzny
Czas przygotowania: 25 min.
Składniki:
– 2 piersi z kurczaka
– marynata do drobiu
– sól i pieprz
– olej do smażenia
– 1 kostka rosołowa
– 400 ml wody
– ½ małego słoika musztardy gruboziarnistej
– 100 ml śmietany słodkiej
– 2 łyżeczki mąki pszennej
– 1 torebka ryżu
– groszek konserwowy
Piersi z kurczaka delikatnie rozbić, natrzeć marynatą i pozostawić na 10 min pod przykryciem. Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie. Kostkę rosołową zagotować w 400 ml wody, dodać musztardę. 2 łyżeczki mąki rozmieszać z około 4 łyżkami wody i dodać do gotującego się wywaru, ciągle mieszając. Kiedy sos zgęstnieje zdjąć z ognia, wlać śmietanę i zamieszać. Mięso usmażyć na patelni na złoty kolor. Przełożyć na talerz, polać sosem. Podawać z ryżem i groszkiem.