Pierś z kurczaka pieczona na maśle

27 października 2010, dodał: Scarlett
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 4 piersi kurczaka
– 1/4 łyżeczki soli
– szklanka mąki
– duża szczypta pieprzu
– 6 łyżek klarowanego masła plus 4 łyżki

Sos maślany:

– 4 łyżki klarowanego masła
– 3 łyżki siekanej natki
– łyżka soku z cytryny

Tuz przed smażeniem doprawić mięso solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Na patelnię  wlać taką ilość klarowanego masła, aby powstała cienka warstwa. Ustaw średni płomień. Kiedy masło zacznie zmieniać kolor, włóż mięso. Tak reguluj płomień, aby masło było cały czas gorące lecz już nie zmieniło koloru. Po 3 minutach obróć piersi na druga stronę i dalej podsmażaj. Mięso jest gotowe kiedy będzie sprężyste.. Mięso przełóż na półmisek. Zostaw masło na patelni i wlej pozostała część masła i ogrzewaj, aż zmieni kolor na złocisty, natychmiast zestaw z ognia. Dodaj natkę i sok z cytryny i dopraw do smaku.Polej piersi sosem. Podawaj z ugotowanymi marcheweczkami i brokułami.