Pierś z kurczaka pieczona na maśle

27 października 2010, dodał: Scarlett
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 4 piersi kurczaka
– 1/4 łyżeczki soli
– szklanka mąki
– duża szczypta pieprzu
– 6 łyżek klarowanego masła plus 4 łyżki

Sos maślany:

– 4 łyżki klarowanego masła
– 3 łyżki siekanej natki
– łyżka soku z cytryny

Tuz przed smażeniem doprawić mięso solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Na patelnię  wlać taką ilość klarowanego masła, aby powstała cienka warstwa. Ustaw średni płomień. Kiedy masło zacznie zmieniać kolor, włóż mięso. Tak reguluj płomień, aby masło było cały czas gorące lecz już nie zmieniło koloru. Po 3 minutach obróć piersi na druga stronę i dalej podsmażaj. Mięso jest gotowe kiedy będzie sprężyste.. Mięso przełóż na półmisek. Zostaw masło na patelni i wlej pozostała część masła i ogrzewaj, aż zmieni kolor na złocisty, natychmiast zestaw z ognia. Dodaj natkę i sok z cytryny i dopraw do smaku.Polej piersi sosem. Podawaj z ugotowanymi marcheweczkami i brokułami.



FORUM - bieżące dyskusje

Czy znacie jakiś ośrodek terapii na…
Pacjent musi jednak chcieć wyjść z nałogu, najlepsze osrodki nie pomogą bez jego chęci...
Częstochowa
Najszybciej można znaeźć pracę przez agencje pracy, oczywiście nie jakąś super, ale taką...
Fryzura a zawód
Wg mnie fryzura to drugorzędna sprawa, a o powadze świadczy zachowanie...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Polecam też dobre punktowe oświetlenie jak ktoś ma problem ze wzrokiem...