Pierś z grilla po turecku

5 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pierś z grilla po turecku

Składniki:

1 pierś z indyka bez skóry
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
½ łyżeczki soli koszernej
½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
4 łyżki niesolonego masła
½ szklanki białego wytrawnego wina
½ szklanki wody

Fruit Salsa:

1 duża pomarańcza
1 szklanka suszonych żurawin
1 puszka ananasa
1 mała papryczka jalapeno, z nasionami, drobno pokrojona w kostkę
1 łyżeczka. świeżego szczypiorku
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki

Przygotowanie:

Natrzeć pierś indyka zmiażdżonym czosnkiem. Następnie natrzeć solą i pieprzem. Zawinąć w folię i odstawić na 6 godzin do lodówki. Wyjąć na 20 min. przed grillowaniem. W garnku, na średnim ogniu stopić masło. Dodać białe wino i wodę, i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Grillować indyka na słabym ogniu polewając masłem, aż będzie brązowy z obu stron (ok. 45-50 min.). Korzystając z małego, ostrego noża pokroić pomarańczę w poprzek na grube plastry, a następnie na małe kawałki. Wymieszać kawałki pomarańczy z suszoną żurawiną. Dodać ananasa z sokiem, papryczkę jalapeno, szczypiorek i sok z limonek. Odstawić do lodówki. Po zdjęciu piersi z indyka z grilla, przenieść na talerz i owinąć luźno folią aluminiową na 10 min. Następnie pokroić w plastry i ozdabić owocową sałatką.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...