Pierś z grilla po turecku

5 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pierś z grilla po turecku

Składniki:

1 pierś z indyka bez skóry
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
½ łyżeczki soli koszernej
½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
4 łyżki niesolonego masła
½ szklanki białego wytrawnego wina
½ szklanki wody

Fruit Salsa:

1 duża pomarańcza
1 szklanka suszonych żurawin
1 puszka ananasa
1 mała papryczka jalapeno, z nasionami, drobno pokrojona w kostkę
1 łyżeczka. świeżego szczypiorku
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki

Przygotowanie:

Natrzeć pierś indyka zmiażdżonym czosnkiem. Następnie natrzeć solą i pieprzem. Zawinąć w folię i odstawić na 6 godzin do lodówki. Wyjąć na 20 min. przed grillowaniem. W garnku, na średnim ogniu stopić masło. Dodać białe wino i wodę, i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Grillować indyka na słabym ogniu polewając masłem, aż będzie brązowy z obu stron (ok. 45-50 min.). Korzystając z małego, ostrego noża pokroić pomarańczę w poprzek na grube plastry, a następnie na małe kawałki. Wymieszać kawałki pomarańczy z suszoną żurawiną. Dodać ananasa z sokiem, papryczkę jalapeno, szczypiorek i sok z limonek. Odstawić do lodówki. Po zdjęciu piersi z indyka z grilla, przenieść na talerz i owinąć luźno folią aluminiową na 10 min. Następnie pokroić w plastry i ozdabić owocową sałatką.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz