Pierś indycza z pieprzem

12 marca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

– kilogram piersi z indyka
– 150 ml białego wytrawnego wina
– 2 łyżki masła
– marynowany zielony pieprz (w ziarnach)
– 50 dag pomidorków koktajlowych
– natka
– sól
czarny pieprz mielony

Mięso opłukac i osuszyć, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i polać winem, odstawic na 30 minut do lodówki. Indyka osączyc z wina, zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlac wino, piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W połowie pieczenia wierzch mięsa obłozyc lekko rozgniecionym zielonym pieprzem, obok połozyć opłukane i ponacinane na krzyz pomidorki.
Po upieczeniu mięso odstawić na 10 minut, następnie pokroić w plastry, posypać natką.