Pierożki z bobem, serkiem ricotta i miętą

18 sierpnia 2011, dodał: p
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 250 g łuskanego bobu, plus trochę do przybrania
  • mała garść posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, plus trochę do przybrania
  • 170 g serka ricotta
  • garść tartego parmezanu, plus trochę do przybrania
  • sok z jednej cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1/2  kilograma ciasta na ravioli

Przygotowanie:

Jeśli bób jest mały i miękki, możesz użyć surowego, jeśli jest większy i twardy blanszuj go w nieosolonej, gotującej się wodzie, (jeśli skórka nadal będzie twarda należy ją usunąć). Podziel bób na dwie części. Jedną zgnieć na jednolitą masę lub drobno posiekaj, a drugą pozostaw w całości. Do miski wrzuć obie części bobu, miętę, ricottę i wlej oliwę. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, dodaj parmezan, sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Na rozwałkowane ciasto kładź łyżeczką nadzienie i formuj ravioli. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty, aż pierożki staną się miękkie. Danie udekoruj ziarnami bobu, posiekaną miętą i tartym parmezanem, podawaj skropione oliwą z oliwek.