Pierogi ziemniaczane z warzywnym farszem

27 września 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
jajko 1 szt
farsz:
pieczarki 4 szt
cukinia 1/2 szt
cebula 1 szt
marchew 1 szt
przyprawa Gyros
papryka słodka
marynata pikantna
vegeta
pieprz cytrynowy
kurkuma
olej
do polania:
boczek wędzony 20 dag (nie koniecznie)
cebula 1 szt
olej 2 łyżki

Najpierw przygotować farsz. Pieczarki, cebulę i cukinię poszatkować, podsmażyć na oleju, dodać startą na grubej tarce marchew. Wszystko razem podsmażyć, przyprawić wedle gustu. Następnie ziemniaki ugotować i zemleć (mogą być ziemniaki z poprzedniego dnia, będzie szybciej). Zagnieść ciasto z jajkiem i mąką ziemniaczaną tak jak na pyzy. Z tego ciasta uformować placki i nadziać farszem warzywnym. Zlepić tak jak pierogi tylko najlepiej jak będą duże, wtedy łatwiej się robi. ( ja zrobiłam takie, że weszło mi 4 szt na patelnię). Następnie smażyć na patelni w głębokim oleju na złoty kolor. Najlepiej na wolnym ogniu, żeby ładnie się usmażyły i nie były surowe. Na końcu podsmażyć boczek z cebulą i polać pierogi. Oczywiście jeżeli będą bez boczku, super danie wegetariańskie. Pycha, polecam !

file1285595693



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....