Pierogi ziemniaczane z warzywnym farszem
składniki:
ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
jajko 1 szt
farsz:
pieczarki 4 szt
cukinia 1/2 szt
cebula 1 szt
marchew 1 szt
przyprawa Gyros
papryka słodka
marynata pikantna
vegeta
pieprz cytrynowy
kurkuma
olej
do polania:
boczek wędzony 20 dag (nie koniecznie)
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
Najpierw przygotować farsz. Pieczarki, cebulę i cukinię poszatkować, podsmażyć na oleju, dodać startą na grubej tarce marchew. Wszystko razem podsmażyć, przyprawić wedle gustu. Następnie ziemniaki ugotować i zemleć (mogą być ziemniaki z poprzedniego dnia, będzie szybciej). Zagnieść ciasto z jajkiem i mąką ziemniaczaną tak jak na pyzy. Z tego ciasta uformować placki i nadziać farszem warzywnym. Zlepić tak jak pierogi tylko najlepiej jak będą duże, wtedy łatwiej się robi. ( ja zrobiłam takie, że weszło mi 4 szt na patelnię). Następnie smażyć na patelni w głębokim oleju na złoty kolor. Najlepiej na wolnym ogniu, żeby ładnie się usmażyły i nie były surowe. Na końcu podsmażyć boczek z cebulą i polać pierogi. Oczywiście jeżeli będą bez boczku, super danie wegetariańskie. Pycha, polecam !