Pierogi z ziemniakami i podgrzybkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Farsz:
70 dkg świeżych grzybów
2 ziemniaki
1 cebula
3 łyżeczki masła
1 jajko
Farsz:
70 dkg świeżych grzybów
2 ziemniaki
1 cebula
3 łyżeczki masła
1 jajko
Ciasto: 3 szklanki mąki
1 szklanka wody lub mleka
1 łyżka masła lub oliwy
1 jajko
sól
1 szklanka wody lub mleka
1 łyżka masła lub oliwy
1 jajko
sól
Przygotowanie:
Ciasto wyrobić ze wszystkich składników według własnych przyzwyczajeń. Powinno być miękkie i elastyczne. Następnie, podzielić je na dwie porcje i rozwałkować na grubość ok. 2 mm.
Farsz: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, zmielić w maszynce. Grzyby oczyścić, posiekać, cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać grzyby, powoli odparować powstający sos, schłodzić. Ziemniaki, grzyby, jajko i przyprawy wymieszać. Z ciasta wykrawać okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie. Podawać z cebulką, masełkiem lub odsmażane.
Ciasto wyrobić ze wszystkich składników według własnych przyzwyczajeń. Powinno być miękkie i elastyczne. Następnie, podzielić je na dwie porcje i rozwałkować na grubość ok. 2 mm.
Farsz: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, zmielić w maszynce. Grzyby oczyścić, posiekać, cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać grzyby, powoli odparować powstający sos, schłodzić. Ziemniaki, grzyby, jajko i przyprawy wymieszać. Z ciasta wykrawać okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie. Podawać z cebulką, masełkiem lub odsmażane.