Pierogi z ziemniakami i cebulą

25 lutego 2014, dodał: nulkaa22
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

• ziemniaki 1 kg

• sól, pieprz

• mąka pszenna 1,5 kg

• margaryna 10 dag

• mleko 100 ml

• jajo 1 sztuka

• cebula 1 sztuka

• smalec 0,5 kostki

• gorąca woda 400 ml

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy z 3 łyżeczkami soli. Cebulkę obieramy siekamy i smażymy ze smalcem. Gdy ziemniaki się ugotują, dobrze je dusimy. Wlewamy tłuszcz z cebulką, doprawiamy sola i pieprzem. Farsz gotowy.

2. Do garnuszka wlewamy 400ml gorącej wody. Dodajemy 100 ml zimnego mleka. Na stolnicę dajemy mąkę, robimy wgłębienie i dajemy jajo, margarynę, olej i szczyptę soli.

3. Zarabiamy ciasto. Wałkujemy, wycinamy krążki. Nakładamy farsz i zawijamy pierogi.

  1. Pyszne piergi z ziemniaczkami Pierogi gotujemy na osolonej wodzie ok. 10 minut. Podajemy z cebulką