Pierogi z sosem truskawkowym
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
Mąka 2 szkl
Woda ile się wgniecie
sól
Nadzienie:
Ser 1 kostka
Jajko 1 szt
Cukier do smaku
cukier waniliowy
Listki mięty
Sos:
śmietana 3 łyżki
Truskawki 30 dag
Cukier do smaku
Cukier waniliowy do smaku
Zagnieść ciasto pierogowe z mąki, wody i odrobiny soli.
Ser wymieszać z jajkiem, cukrem i pokrojonymi listkami mięty. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka foremką od pierogów, następnie nakładać nadzienie z sera i lepić pierogi. Wodę zagotować z odrobiną soli, wrzucić pierogi i gotować aż wypłyną. W tym czasie zmiksować truskawki z cukrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę. Pierogi wyłowić, włożyć na talerz i polać sosem truskawkowym. Danie w szczególności dla dzieci, były zachwycone. Wykonalne w 30 minut, mi się udało.