Pierogi z serem i sosem karmelowym z migdałami

15 października 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pierogi z serem na słodko to klasyczna potrawa, która na stałe zadomowiła się na naszych stołach.  Smaczne i pożywne, polane śmietanką lub posypane cukrem pudrem, są jednym z ulubionych dań zarówno młodszych, jak i starszych smakoszy.

Pierogi z serem zazwyczaj kojarzą się z sielskim obiadem u mamy lub babci, tymczasem przy odrobinie inwencji można stworzyć z nich iście królewską ucztę dla najbardziej wybrednych gości. Będą z pewnością zaskoczeni mogąc poznać nowe oblicze tak dobrze znanej im potrawy.

Przygotowanie pierogów może być czasochłonne, dlatego osobom liczącym każdą minutę firma Jawo poleca mrożone Pierogi z serem, po ugotowaniu od razu gotowe do spożycia.

Będą one podstawą Pierogów z sosem karmelowym z migdałami.

Do przygotowania dania potrzebne będą następujące składniki:

– 1 opakowanie pierogów z serem Jawo

– 100 g cukru

– 70 g płatków migdałowych

– 50 ml brandy

– 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Aby przyrządzić sos, należy w rondelku rozgrzać cukier i poczekać, aż zbrązowieje. Tak uzyskany karmel trzeba połączyć z wodą i odparować ½ objętości. Następnie należy dodać płatki migdałowe oraz brandy i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Ciepłym sosem polać świeżo ugotowane pierogi Jawo – i gotowe!

Tak, jak niewielki dodatek potrafi zmienić charakter stroju, tak sos zmienić może charakter potrawy. Oto dzięki przepysznej polewie migdałowo – karmelowej dobrze znane pierogi z serem stać się mogą oryginalnym i wyrafinowanym daniem z najwyższej półki.