Pierogi z serem i jabłkami
Bardzo smaczne pierogi, polecam:)
Składniki
* maka 1/2 kg
* 1 jajko
* sól
* gorąca woda
* 1 łyżka oleju
farsz:
* ser biały 1/2 kg
* jabłka prażone 3 czubate łyżki
* mąka ziemniaczana 1 łyżka
* 2 łyżki cukru
* sos do polania:
* śmietana 18% 200 gram
* cukier do smaku
* cukier waniliowy
* 1 łyżeczka cynamonu
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykrawać placki szklanką lub robić wałeczki jak na kopytka, kroić na kawałki i wałkować placuszki lub wycinać większe kwadraty i zlepiać na ukos, podobnie jak uszka.
Ser zmielić, dodać cukier, jabłka prażone, mąkę ziemniaczaną, wyrobić farsz. Nadziewać pierogi, zlepiać, gotować w dużej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oleju, 2 minuty od wypłynięcia.
Śmietanę wymieszać z cukrem i wanilią dodać cynamon,roztrzepać łyżeczką, polać pierogi.
Smacznego.