Pierogi z mięsem na włoską nutę
Pierogi robię na zapas – a potem podaje w różnych odmianach .
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
- 1 szklanka wrzącej wody
- szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
- 18-20 łyżeczek farszu mięsnego ( zmielone gotowane mięso z zupy + usmażona cebulka i przyprawy )
- olej
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 3 łyżeczki przyprawy Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- szczypta cukru
- 1/2 kostki bulionowej drobiowej
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 6 plasterków salami ( tak ok 1/3 szklanki po pokrojeniu )
- pieprz mielony
- Przyprawa kuchni włoskiej do smaku
- 1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 1/2 szklanki wody
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Dodać salami a następnie drobno pokrojony pomidor. Dusić mieszając aż pomidor zmięknie. Dodać kostkę bulionową, wodę , śmietankę, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , połowę natki pietruszki, suszoną bazylię, szczyptę cukru, przyprawę włoską 2 łyżeczki , koncentrat, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu .Dusić aż sos zredukuje objętość i będzie kremowy. Doprawić sos przyprawami do smaku .
Przygotować farsz (zmielić mięso , podsmażyć cebulkę , zmieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem ).Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .Wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką. Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Ciasto podzielić na 18 – 20 części . Każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki .Na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka. Układać na wysypanej mąka tacce. Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżka cedzakową.
Ugotowane pierogi polewać sosem i posypywać natką pietruszki.