Pierogi z mięsem na włoską nutę

3 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pierogi robię na zapas – a potem podaje w różnych odmianach .

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 18-20 łyżeczek  farszu mięsnego ( zmielone gotowane mięso z zupy + usmażona cebulka i przyprawy )
  • olej
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki przyprawy  Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • szczypta cukru
  • 1/2 kostki bulionowej drobiowej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 6 plasterków salami ( tak ok 1/3 szklanki po pokrojeniu )
  • pieprz mielony
  • Przyprawa kuchni włoskiej  do smaku
  • 1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/2 szklanki wody

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Dodać salami a następnie drobno pokrojony pomidor. Dusić mieszając aż pomidor zmięknie. Dodać kostkę bulionową, wodę , śmietankę, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , połowę natki pietruszki, suszoną bazylię, szczyptę cukru, przyprawę włoską  2 łyżeczki , koncentrat, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu .Dusić aż sos zredukuje objętość i będzie kremowy. Doprawić sos przyprawami do smaku .

Przygotować farsz (zmielić mięso , podsmażyć cebulkę , zmieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem ).Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .Wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką. Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Ciasto podzielić na 18 – 20 części . Każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki .Na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka. Układać na wysypanej mąka tacce. Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżka cedzakową.

Ugotowane pierogi polewać sosem i posypywać natką pietruszki.

file1296721141