Pierogi z mięsem z przepisu babci Zosi
Produkcją pierogów w mojej rodzinie zajmuje się Babcia Zosia. Przygotowuje je prawie na każde przyjęcie. Pierożki podajemy koniecznie w asyście czerwonego barszczyku.
Ciasto:
50 dag mąki
220 ml wody
żółtko
łyżeczka oleju
szczypta soli
Farsz:
cały kurczak albo inne gotowane mięso
włoszczyzna rosołowa (marchew, korzeń pietruszki, seler, por)
sól
pieprz
jajko
Kurczaka i włoszczyznę zalać zimną wodą, osolić i gotować na jak małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania przyprawić.
Farsz: Ugotowane mięso wyjąć i zmielić razem z włoszczyzną. Wymieszać z surowym jajkiem. Jeśli farsz jest za suchy wlać kilka łyżek wywaru. Przyprawić do smaku.
Ciasto: Mąkę, sól, olej i żółtko rozetrzeć i cały czas mieszając, wlewać powoli gorącą wodę. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać kółka i nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie sklejać.
Pierożki gotować w osolonej wodzie i podawać z czerwonym barszczykiem.