Pierogi z kaszą gryczaną
Ciasto:
– 40 dag mąki
– 1 łyżeczka soli
– 5 łyżek oliwy
– woda
Farsz:
– 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
– 1 posiekana drobno i usmażona na złoto cebula
– 100 g ugotowanych i posiekanych grzybów suszonych (ostatecznie mogą być pieczarki lub zamiennie 1/2 kostki białego sera)
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– sól, pieprz
Pierogi z kaszą – przygotowanie:
Ciasto: do mąki dodajemy sól i oliwę. Zaparzamy wrzącą wodą, dodajemy po trochu i wyrabiamy ciasto. Powinno być ono sprężyste i elastyczne. Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy.
Przygotowujemy farsz: wszystkie składniki farszu mieszamy i doprawiamy.
Pierogi: ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką koła, na małe kawałki ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów.