Pierogi z kapustą i grzybami
Artykuł zewnętrzny
mąka 2 szklanki
jajko 1 sztuka
sól szczypta
woda 1 szklanka
Farsz:
kapusta kiszona 25 dag
grzyby suszone 10 dag
cebula 1 sztuka
pieprz
sól
olej do smażenia
Farsz:
Kapustę płuczemy, następnie gotujemy. Studzimy, wyciskamy i drobno kroimy.
Grzyby zalewamy gorącą wodą, aby zmiękły. Następnie odciskamy i drobno kroimy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę.
Cebule smażymy na szklisto, dodajemy kapustę, a później pokrojone grzyby, przyprawiamy i smażymy około 3 minuty.
Mąkę przesiewamy i lekko solimy.
Wysypujemy na stolnicę, robimy kopczyk, a w nim wgłębienie, wbijamy jajko, lekko mieszamy, a następnie wlewając małymi porcjami ciepłą wodę zarabiamy ciasto.
Wyrabiamy, aż będzie sprężyste. Wałkujemy cienko, wycinamy kółka i robimy pierogi.