Pierogi z drobiem i suszonymi pomidorami
Do robienia tych pierogów wykorzystuję mięso drobiowe jakie zostaje po ugotowaniu zupy ..
Czas :1 godzina
Składniki
- 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
- 1 szklanka wrzącej wody
- szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
- 1 szklanka ugotowanego mięsa drobiowego z zupy
- 2 cebule
- Sól
- Pieprz mielony
- Przyprawa ,,Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem ” Kamis
- 6 połówek suszonych pomidorów w oleju
- Oliwa
- 2 łyżki masła
-przygotować farsz mieszając zmielone mięso z podsmażoną na złoto cebulką ( 1 sztuka ), pokrojonymi bardzo drobno 3 suszonymi pomidorami . Doprawić przyprawą ,,Suszone pomidory ” i pieprzem .
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ) – posypane pokrojonymi w paseczki pozostałymi suszonymi pomidorami .