Pierogi z drobiem i suszonymi pomidorami

18 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Do robienia tych pierogów wykorzystuję mięso drobiowe jakie zostaje po ugotowaniu zupy ..

Czas :1 godzina

Składniki

file1292661147

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 1 szklanka ugotowanego mięsa drobiowego z zupy
  • 2 cebule
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • Przyprawa ,,Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem ” Kamis
  • 6 połówek suszonych pomidorów w oleju
  • Oliwa
  • 2 łyżki masła

-przygotować farsz mieszając zmielone mięso z podsmażoną na złoto cebulką ( 1 sztuka ), pokrojonymi bardzo drobno 3 suszonymi pomidorami . Doprawić przyprawą ,,Suszone pomidory ” i pieprzem .
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ) – posypane pokrojonymi w paseczki pozostałymi suszonymi pomidorami .