Pierogi z ciasta parzonego z drobiowym farszem

9 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 i ¾ szklanki wrzątku

Farsz:

35 dkg gotowanego mięsa drobiowego

1 średnia cebula

1 łyżka oleju

1 jajko

1 łyżka wegety

½ łyżki białego mielonego pieprzu

Mąkę przesiać do miski, zalać wrzątkiem. Wymieszać najpierw za pomocą łyżki, a gdy ciasto trochę przestygnie – zagnieść (w razie potrzeby dolać wody). Mięso zmielić maszynką o drobnym sicie. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju z dodatkiem wegety i pieprzu. Dodać do mięsa, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto cienko wałkować na stolnicy, wykrawać kółka, na każde nakładać łyżeczką porcję farszu i zlepiać pierogi.

Gotować w osolonej wodzie 1 minutę od wypłynięcia.

Smacznego!

file1265723860



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz