Pierogi z brokułem, mascarpone i czosnkiem

12 marca 2011,
dodał: Sarenka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • Ciasto:
  • mąka pszenna – 2 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
  • jaja – 2 średniej wielkości, raczej mniejsze,
  • jogurt naturalny (lub śmietana) – 2 łyżki z lekkim czubem,
  • olej – 3 łyżeczki,
  • ciepła woda – ok 1/3 do 1/2 szklanki, ile ciasto zbierze,
  • sól – 1/3 łyżeczki,
  • cukier – 1/3 łyżeczki,
  • mąka do posypania stolnicy.
  • Nadzienie:
  • brokuł – średni,
  • ser mascarpone – do smaku, u mnie trochę więcej niż 1/3 opakowania z 250g,
  • czosnek – 1 ząbek lub czosnek granulowany,
  • kolendra mielona – szczypta,
  • sól, pieprz świeżo mielony – do smaku.
  • przygotowanie:

    Brokuł ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i schłodzić. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Brokuła podzielić na różyczki, dodać czosnek i  mascarpone, zmiksować przy użyciu blendera.Dodać przyprawy i ostatecznie doprawić do smaku, farsz musi być dobrze doprawiony, aby nie był mdły. Make przesiać do miski, zrobić dołek w środku, w który dodać jaja, jogurt, olej, sól i cukier. Wyrobić ręką ciasto i powoli dodawać stopniowo po trosze ciepłą wodę. Gdy ciasto będzie miękko i elastycznie odchodzić od reki, odstawiamy je przykryte czystą ściereczką lub talerzem na 15 minut, aby odpoczęło. Dzielimy je na 3-4 części i raz za razem, każdą rozwałkowujemy na posypanej mąka stolnicy, łącząc ostatnie ścinki ciasta z częścią z miski. W cieście wycinamy szklanka kola i w środek każdego wkładamy po czubatej łyżeczce farszu. Dobrze jest wziąć każde kółko ciasta w rękę i lekko rozciągnąć, dopiero wtedy nałożyć farsz. a lepiej będzie zlepić końce. Końce z kolei łatwiej się zlepia, jeżeli zanurzymy palce w mace. Pierożki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z niewielka ilością tłuszczu. Wrzucamy je do wrzątku i delikatnie mieszamy, uważając aby ich nie uszkodzić. Gotujemy 2-3 minuty po wypłynięciu i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, odsączając z wody. Podajemy na ciepło, np. z masełkiem.

    file1299933842



    FORUM - bieżące dyskusje

    jaką wodę pić?
    Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
    Ogólnie o zdrowiu
    Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
    Problem z włosami
    No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
    Na Jesienne smutki jakie zapachy?
    O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

    Preferencje plików cookies

    Inne

    Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

    Niezbędne

    Niezbędne
    Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

    Reklamowe

    Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

    Analityczne

    Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

    Funkcjonalne

    Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

    Wydajnościowe

    Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.