Pierogi z białym serem i malinami

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pierogi z białym serem i malinami


Znane pierogi z białym serem na słodko .Ja lubię je łączyć dodatkowo z owocami .Można je robić zarówno w sezonie jak i z mrożonych owoców lub owoców z syropu ) .Ja robie takie z malinami, jeżynami, brzoskwiniami, jagodami .

Czas : 30 minut

Składniki :

1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
18-20 łyżeczek białego sera
cukier
20 dag malin ( jeśli mrożone to trzeba odłożyć 20 sztuk , a resztę rozmrozić i odsączyć
.z soku )

kwaśna śmietana
2 łyżki masła

-przygotować farsz – utrzeć ser z cukrem i cukrem tak by był słodki wg smaku
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto uformować w wałek i podzielić na 20 części
-każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek.
– -na ciasto nakładać łyżeczkę sera , malinę zamrożoną i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.

Podawać polane roztopionym masłem , posypane pozostałymi malinami z kwaśną śmietaną i cukrem .

Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.

Zdecydowanie ładniej wyglądają takie pierożki posypane świeżymi malinami . Mrożone owoce żeby je nie wiem jak odsączać i tak puszczą trochę soku i potem takie mało dekoracyjne plamy z soku na pierogach .

 

nadesłane: Babciagramolka