Pierogi ruskie – sprawdzony przepis

28 sierpnia 2013, dodał: KulinarneRewolucje
Artykuł zewnętrzny
 

Moja teściowa powiedziała kiedyś do mnie : ” Pamiętaj jak coś narozrabiasz zrób pierogi ruskie a mój syn wszystko ci wybaczy”.

Przezornie nauczyłam się lepić moją tajną broń :) 


Ciasto :

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1-2 jajka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • sól

 

  1. Mąkę przesiej.
  2. W utworzonym kopczyku zrób dziurę i wbij jajka oraz dodaj pozostałe składniki.
  3. Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej i miękkiej masy.
  4. Następnie rozwałkuj ciasto i wykrawaj krążki.
  5. Na środek każdego nałóż farsz, złóż na pół i dobrze sklej.
  6. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody.
  7. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna.
  8. Przykryj i wolno gotuj.
  9. Gdy wypłyną, zdejmij pokrywkę i gotuj przez ok. 3 minuty.
  10. Pierogi wyciągaj pojedynczo z garnka i układaj na półmisku tak aby się nie stykały i nie posklejały.

 Farsz : 

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 30 dag sera białego półtłustego 
  • 1 cebula 
  • sól
  • pieprz

 

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj.
  2. Obraną cebulę zeszklij na patelni.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedź i dobrze ubij, dodaj cebulę i ser.
  4. Dopraw.