Pierogi ruskie – sprawdzony przepis
Artykuł zewnętrzny
Moja teściowa powiedziała kiedyś do mnie : ” Pamiętaj jak coś narozrabiasz zrób pierogi ruskie a mój syn wszystko ci wybaczy”.
Przezornie nauczyłam się lepić moją tajną broń :)
Ciasto :
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1-2 jajka
- 1/2 szklanki letniej wody
- sól
- Mąkę przesiej.
- W utworzonym kopczyku zrób dziurę i wbij jajka oraz dodaj pozostałe składniki.
- Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej i miękkiej masy.
- Następnie rozwałkuj ciasto i wykrawaj krążki.
- Na środek każdego nałóż farsz, złóż na pół i dobrze sklej.
- Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody.
- Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna.
- Przykryj i wolno gotuj.
- Gdy wypłyną, zdejmij pokrywkę i gotuj przez ok. 3 minuty.
- Pierogi wyciągaj pojedynczo z garnka i układaj na półmisku tak aby się nie stykały i nie posklejały.
Farsz :
- 1/2 kg ziemniaków
- 30 dag sera białego półtłustego
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- Ziemniaki obierz i ugotuj.
- Obraną cebulę zeszklij na patelni.
- Ugotowane ziemniaki odcedź i dobrze ubij, dodaj cebulę i ser.
- Dopraw.