Pierogi na ciężkie czasy

4 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jak budżet nam trzeszczy w szwach nie ma jak pierogi. W zasadzie za grosze. Albo jak mamy ochotę na coś super smacznego. Paradoks- nie – prawda.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 2 szklanki mąki + mąka do posypywania
  • 1,2 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • 4 cebule średniej wielkości
  • kilka łyżek oleju
  • pieprz mielony

– utłuc ziemniaki na puree

– cebule pokroić w pól plasterki i usmażyć na złoto na 4 łyżkach oleju

-zmieszać ziemniaki z 2/3 cebuli( reszta zostanie do okraszenia ) i doprawić solą i pieprzem

-z farszu uformować 20 kulek

-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .

-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Na blat wsypać trochę mąki i na nią wyłożyć ciasto. Wyrabiać rękami ( uwaga bo jest gorące ) podsypując mąką .Ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .

-ciasto podzielić na  20 części

-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek

-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka

-układać na wysypanej mąka tacce

-gotować w osolonym wrzątku po kilka sztuk aż wypłyną

-wyjmować łyżka cedzakową i podawać okraszone pozostałą cebulką

Pierogi są duże – lekko nie foremne ( bo nie wałkuję – ale można ) . Normalnie można zrobić mniej ciasta lub dołożyć farszu i zrobić więcej małych pierożków .Ale chciałam pokazać jak można bardzo tanim kosztem zrobić obiad . Pierogi są tak syte , że ja więcej niż 5-6 nie dam rady zjeść .

Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu  lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.

Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ). Tak ułożone pierogi nie skleją się .

Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej , ostudzić , przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).

file1301929370