Pierogi na ciężkie czasy

4 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jak budżet nam trzeszczy w szwach nie ma jak pierogi. W zasadzie za grosze. Albo jak mamy ochotę na coś super smacznego. Paradoks- nie – prawda.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 2 szklanki mąki + mąka do posypywania
  • 1,2 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • 4 cebule średniej wielkości
  • kilka łyżek oleju
  • pieprz mielony

– utłuc ziemniaki na puree

– cebule pokroić w pól plasterki i usmażyć na złoto na 4 łyżkach oleju

-zmieszać ziemniaki z 2/3 cebuli( reszta zostanie do okraszenia ) i doprawić solą i pieprzem

-z farszu uformować 20 kulek

-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .

-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Na blat wsypać trochę mąki i na nią wyłożyć ciasto. Wyrabiać rękami ( uwaga bo jest gorące ) podsypując mąką .Ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .

-ciasto podzielić na  20 części

-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek

-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka

-układać na wysypanej mąka tacce

-gotować w osolonym wrzątku po kilka sztuk aż wypłyną

-wyjmować łyżka cedzakową i podawać okraszone pozostałą cebulką

Pierogi są duże – lekko nie foremne ( bo nie wałkuję – ale można ) . Normalnie można zrobić mniej ciasta lub dołożyć farszu i zrobić więcej małych pierożków .Ale chciałam pokazać jak można bardzo tanim kosztem zrobić obiad . Pierogi są tak syte , że ja więcej niż 5-6 nie dam rady zjeść .

Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu  lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.

Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ). Tak ułożone pierogi nie skleją się .

Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej , ostudzić , przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).

file1301929370



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...