Piernikowe muffiny z niespodzianką

16 listopada 2013,
dodał: Nulek
Artykuł zewnętrzny

 

Piernikowe muffiny – lekkie, bez cukru, za to z miodem i niespodzianką w środku – niezła alternatywa dla pierników, zwłaszcza, gdy do Świąt zostaje już niewiele czasu, a roboty huk! :-)
PIERNIKOWE MUFFINY
Z NIESPODZIANKĄ
Składniki:
300 g mąki pszennej
250 g miodu
120 g masła
2 jaja
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu (opcjonalnie – ja uwielbiam ten aromat, więc dodaję go niemal do wszystkiego)
niewielki słoik ulubionego dżemu (u mnie domowy truskawkowy)
lukier lub czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Miód i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy delikatnie, aż się połączą. Następnie studzimy (ale nie do końca – niech masa pozostanie ciepława, łatwiej ją będzie połączyć z pozostałymi składnikami).
Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 170 stopni Celsjusza (żeby nie tracić później czasu na czekanie).
Przesianą mąkę łączymy z przyprawami i sodą, a następnie dodajemy do niej jaja i mieszankę masła oraz miodu. Miksujemy intensywnie kilka minut, a później przekładamy połowę masy do papilotek, wypełniając je do 1/3 wysokości (starałam się kłaść mniej więcej 2/3 łyżki na papilotkę). Na tym podkładzie ląduje dżem, który następnie przykrywamy resztą ciasta.
Pieczemy muffiny przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (swoją drogą, ciekawe, kto wymyślił tę metodę z patyczkiem i użył jej jako pierwszy…). :-) Zdobimy wedle uznania, choć przyznaję, że mnie muffiny smakują również w wersji bez zdobień. ;-)
Smacznego! 

Piernikowe muffiny – lekkie, bez cukru, za to z miodem i niespodzianką w środku – niezła alternatywa dla pierników, zwłaszcza, gdy do Świąt zostaje już niewiele czasu, a roboty huk! :-)

 

Składniki:

 

300 g mąki pszennej

250 g miodu

120 g masła

2 jaja

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżka cynamonu (opcjonalnie – ja uwielbiam ten aromat, więc dodaję go niemal do wszystkiego)

niewielki słoik ulubionego dżemu (u mnie domowy truskawkowy)

lukier lub czekolada do dekoracji

 

Przygotowanie:

 

Miód i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy delikatnie, aż się połączą. Następnie studzimy (ale nie do końca – niech masa pozostanie ciepława, łatwiej ją będzie połączyć z pozostałymi składnikami).

Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 170 stopni Celsjusza (żeby nie tracić później czasu na czekanie).

Przesianą mąkę łączymy z przyprawami i sodą, a następnie dodajemy do niej jaja i mieszankę masła oraz miodu. Miksujemy intensywnie kilka minut, a później przekładamy połowę masy do papilotek, wypełniając je do 1/3 wysokości (starałam się kłaść mniej więcej 2/3 łyżki na papilotkę). Na tym podkładzie ląduje dżem, który następnie przykrywamy resztą ciasta.

Pieczemy muffiny przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (swoją drogą, ciekawe, kto wymyślił tę metodę z patyczkiem i użył jej jako pierwszy…). :-) Zdobimy wedle uznania, choć przyznaję, że mnie muffiny smakują również w wersji bez zdobień. ;-)

Smacznego!

 

file1384594046



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.