Piernik staropolski

27 listopada 2010, dodał: Bozena
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1/2  kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag smalcu lub masła
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody rozpuszczonej w 1,2 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 2-30 łyżeczki przypraw korzennych(cynamon, imbir, goździki)
  • garść orzechów włoskich
  • Powidła śliwkowe albo marmolada
  • Posypka Delecta
  • Polewa czekoladowa Delecta

Miód, cukier i tłuszcz stopniowo podgrzewamy, prawie do zagotowania. Do letniej masy dodajemy stopniowo wyrabiając ręką mąkę, jajka, sodę, przyprawy. Gdy ciasto dobrze wyrobimy, wkładamy do kamionkowego garnka, przykrywamy ściereczką lnianą i umieszczamy na dole lodówki by powoli dojrzewało. Trwa to ok. 2-3 tygodni. Ważne ! Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i pieczemy w 180 C. Można również z całości uformować placek i po upieczeniu przekroić na 3 części.

Schłodzony piernik smarujemy powidłami śliwkowymi albo marmoladą i polewamy  polewą czekoladowa Delecty i posypujemy posypka Delecta.

Smacznego!

file1290884806



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

wakacyjne kolory paznokci
Neonowe kolory – odważne i energetyzujące. Neonowe kolory to prawdziwy hit lata 2024. Żywe...
Koncerty
Ja byłam ostatnio na dni Tyczyna gdzie był koncert zespołu IRA. Wspaniały, niezapomniany koncert!!!
pokój dziecięcy
Ozdoby na ścianę do pokoju dziecka to doskonały sposób na nadanie pomieszczeniu charakteru...
Jaka fryzura do okrągłej twarzy?
Dla twarzy okrągłej idealnym rozwiązaniem jest long bob, zwany również lobem. To dłuższa wersja...