Piernik staropolski
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1/2 kg miodu
- 2 szklanki cukru
- 25 dag smalcu lub masła
- 1 kg mąki
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody rozpuszczonej w 1,2 szkl. mleka
- szczypta soli
- 2-30 łyżeczki przypraw korzennych(cynamon, imbir, goździki)
- garść orzechów włoskich
- Powidła śliwkowe albo marmolada
- Posypka Delecta
- Polewa czekoladowa Delecta
Miód, cukier i tłuszcz stopniowo podgrzewamy, prawie do zagotowania. Do letniej masy dodajemy stopniowo wyrabiając ręką mąkę, jajka, sodę, przyprawy. Gdy ciasto dobrze wyrobimy, wkładamy do kamionkowego garnka, przykrywamy ściereczką lnianą i umieszczamy na dole lodówki by powoli dojrzewało. Trwa to ok. 2-3 tygodni. Ważne ! Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i pieczemy w 180 C. Można również z całości uformować placek i po upieczeniu przekroić na 3 części.
Schłodzony piernik smarujemy powidłami śliwkowymi albo marmoladą i polewamy polewą czekoladowa Delecty i posypujemy posypka Delecta.
Smacznego!