Piernik
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Ciasto:
- 4 szkl. mąki
- 20 dag cukru pudru (1szkl.)
- 10 dag tłuszczu
- 10 dag miodu
- 11 łyżeczek słodkiego mleka
- 3 całe jaja
- 1 łyżka sody
- odrobina mielonych goździków
Z podanych składników zarobić ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec 3 placki, po przestygnięciu przełożyć masą.
Masa:
- 1/2 litra mleka
- 20 dag cukru pudru
- 10 dag kaszy manny (3/4 szkl.)
- olejek migdałowy
- pół kieliszka wódki
- 1 margaryna
Gotujemy kaszę mannę na mleku, margarynę rozcieramy z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce przestudzonej manny ( na końcu dodajemy wódkę i olejek). Następnie smarujemy masą piernikowe placki. Można udekorować wierzch piernika np.: polewą czekoladową.