Pierniczki pachnące świętami

20 października 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

* 1 kg mąki pszennej
* ½ kg cukru
* 200 g margaryny
* ½ kg miodu płynnego
* 3 jaja
* ½ opakowania proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* przyprawy wg uznania (gałka muszkatołowa, goździki, imbir, pieprz czarny, cynamon) lub firmowe opakowanie gotowej mieszanki

Jaja ubijamy z cukrem (można na parze – cukier się wtedy szybciej rozpuści), do upłynnionego na ogniu miodu dodajemy margarynę i przyprawy – mieszamy dokładnie i studzimy. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę i proszek, dodajemy ubite jaja, ostudzony miód i rozpuszczoną w łyżce wody sodę. Ciasto dokładnie zagniatamy i wyrabiamy by było gładkie.
Tak przyrządzone ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin (do kilku miesięcy – w zależności od czasu, jakim dysponujemy). Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy i wycinamy foremkami o dowolnych (najlepiej świątecznych) kształtach.
Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C.

Tak przyrządzone i upieczone pierniczki, zapakowane w metalowe pudełka, chroniące przed wilgocią, można przechowywać równie długo jak surowe ciasto.