Pierniczki pachnące świętami

20 października 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

* 1 kg mąki pszennej
* ½ kg cukru
* 200 g margaryny
* ½ kg miodu płynnego
* 3 jaja
* ½ opakowania proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* przyprawy wg uznania (gałka muszkatołowa, goździki, imbir, pieprz czarny, cynamon) lub firmowe opakowanie gotowej mieszanki

Jaja ubijamy z cukrem (można na parze – cukier się wtedy szybciej rozpuści), do upłynnionego na ogniu miodu dodajemy margarynę i przyprawy – mieszamy dokładnie i studzimy. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę i proszek, dodajemy ubite jaja, ostudzony miód i rozpuszczoną w łyżce wody sodę. Ciasto dokładnie zagniatamy i wyrabiamy by było gładkie.
Tak przyrządzone ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin (do kilku miesięcy – w zależności od czasu, jakim dysponujemy). Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy i wycinamy foremkami o dowolnych (najlepiej świątecznych) kształtach.
Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C.

Tak przyrządzone i upieczone pierniczki, zapakowane w metalowe pudełka, chroniące przed wilgocią, można przechowywać równie długo jak surowe ciasto.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...