Pierniczki do powieszenia na choince
Składniki (na około 20 szt. – jedna duża blacha):
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka masła
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy piernikowej
1 jajko (+ jajko do posmarowania)
około 1/4 szklanki ciepłego mleka
Przygotowanie:
Miód zagrzać (rozpuścić).
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać miód i wymieszać (jeżeli jest za gorący można posłużyć się np. nożem). Ciągle mieszając, dodawać kolejno: cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa ostygnie masło i jajko.
Dodawać po 1 łyżce mleka, zagniatając jednocześnie ciasto ,aż będzie średnio twarde. Możliwe, że całe mleko nie zostanie wykorzystane. Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie (około 5 min).
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Foremkami lub szklanką wykrajać ciasteczka.
Każde ciasto należy posmarować rozmąconym jajkiem.
Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut.
Pierniczki można przechowywać (w zamknięciu) około 4 tygodni.
Do dekoracji można użyć np. lukru i kolorowej posypki.