Pierniczki dla niecierpliwych

16 listopada 2013, dodał: Nulek
Artykuł zewnętrzny

Szybki przepis na pachnące Święta

Składniki:

300 g mąki tortowej

100 g mąki żytniej (najlepiej pełnoziarnistej, choć nie jest to konieczne)

2 jaja

13 dag cukru pudru

10 dag roztopionego i wystudzonego masła

10 dag miodu

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu (dodatkowo, bo uwielbiam ten zapach)

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Idealnie biały lukier:

500 g cukru pudru

1 czubata łyżka masła

2-3 łyżki mleka

 

Przygotowanie:

Nie ma tu wielkiej filozofii – ze wszystkich składników należy zagnieść ciasto. Będzie się lekko kleić, ale ten efekt da się zniwelować podczas wałkowania – wystarczy oprószyć je mąką. Ciasta nie trzeba chłodzić – można od razu rozwałkować je na około 5 mm i wycinać foremkami to, co się tylko chce. :-) Pieczenie powinno odbywać się w temperaturze około 180 stopni Celsjusza i trwać nie dłużej niż 10 minut. Pierniczki nie rozrastają się zanadto, więc można układać je na blaszce w niewielkich odstępach.

Lukier to też żadna filozofia. Cukier i masło wkładamy do garnuszka. Mleko podgrzewamy i dodajemy po łyżce, ucierając, aż lukier osiągnie wymaganą gęstość. Ja użyłam bardzo gęstego i bawiłam się później kilka godzin, zdobiąc pierniki za pomocą strzykawki. Tak, zwykłej strzykawki – do nabycia w aptece (choć panie za ladą niekiedy dziwnie patrzą, gdy przychodzę na takie nietypowe zakupy…). ;-)

Polecam, pierniczki są zjadliwe od razu po upieczeniu i pięknie pachną. :-)

file1384593924