Piękny kolor botwinki i innych warzyw

Avatar photo
21 czerwca 2013,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czy nie zdarzyło ci się, że obiad tuż po ugotowaniu zamiast kusić feerią barw zamienił się w jałową, nieciekawie wyglądająca papkę? Co zrobić, aby nowalijki wyglądały wiosennie:

Fasolka szparagowa – fasolka szparagowa zachowa świeży kolor, jeśli będziesz gotować ją bez przykrywki nie dłużej niż  15 minut, posól ją dopiero pod koniec gotowania. Do wody można dodatkowo dodać szczyptę sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, co nie tylko pozwoli na uzyskanie pięknego koloru, ale też przyśpieszy gotowanie.Takiego dania powinny jednak unikać osoby o delikatnym żołądku.

Marchewka – marchewka  dobrze się czuje w towarzystwie masła, to dzięki niemu zachowuje ładny kolor i staje się lżej strawna. Aby marchewka na jarzynkę miała pomarańczową barwę, najpierw podduś ja na maśle, następnie zalej niewielką ilością zimnej wody i uduś. Na koniec dopraw solą i cukrem a także gałką muszkatałową, możesz też dodać odrobinę wanilii.

Botwinka – delikatne listki botwinki w czasie gotowania szybko tracą kolor, a barwa ugotowanego z nich barszczyku też nigdy nie jest tak intensywna, jak tego ze starych buraków. Aby listki botwinki były zielone, przed włożeniem do bulionu sparz je wrzątkiem. Kolor barszczyku wzbogacisz, dolewając szklankę soku wiśniowego, a zupa nabierze winnego smaku.

Szpinak – nie lubi długiego kontaktu z gorącem, traci wtedy kolor. Aby więc liście pozostały intensywnie zielone, wrzuć je w całości na patelnię z odrobiną tłuszczu, podgrzej aż „siądą” i od razu wyjmij. Możesz też zanurzyć je na kilka sekund we wrzątku, a następnie przelać bardzo zimną wodą (z dodatkiem paru kostek lodu), odcedź, dopraw i gotowe!

file1275914490



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.