Pieguski ciasteczka domowej roboty

16 listopada 2011,
dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny


Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • 2.5 szkl. mąki tortowej
  • 0.5 szkl. cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g orzechów włoskich

Miękkie masło utrzeć z przesianym cukrem pudrem. Do tego wbić całe jajko, mieszając. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem, przesiane wsypać do masy. Czekoladę i orzechy pokroić na kawałki, wsypać do ciasta z bakaliami. Z  powstałej masy formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blasze. Piec ok. 10-15 minut w nagrzanym dobrze piekarniku do zarumienienia.

file1321462321



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...