Pieguski ciasteczka domowej roboty
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 kostka masła
- 1 jajko
- 2.5 szkl. mąki tortowej
- 0.5 szkl. cukru pudru
- 1/3 łyżeczki sody
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g orzechów włoskich
Miękkie masło utrzeć z przesianym cukrem pudrem. Do tego wbić całe jajko, mieszając. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem, przesiane wsypać do masy. Czekoladę i orzechy pokroić na kawałki, wsypać do ciasta z bakaliami. Z powstałej masy formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blasze. Piec ok. 10-15 minut w nagrzanym dobrze piekarniku do zarumienienia.