Piegusek z ptasim mleczkiem

27 listopada 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 szkl białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy Delecta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • tarta bułka 1 łyżka
  • łyżeczka masła do wysmarowanie tortownicy

Białka ubić z solą, dodać cukier, dalej ubijać. Jak już jest sztywna piana dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie mak. Przekładamy do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką i pieczemy 25 minut.

Do takiego ciasta wykorzystujemy białka, które nam zostały od innego ciasta.

Do środka ciasta:

ptasie mleczko

  • nutella
  • 1 galaretka cytrynowa Delecta
  • 1 śmietana gęsta 18%
  • sok multiwitamina
  • wiórki kokosowe czerwone i białe

Ciasto  przekroić na połowę. Wcześniej rozpuścić galaretkę cytrynową w 1 szklance wody. Jak zacznie tężec, ubić mikserem na pianę, dodać śmietanę i jeszcze chwilę ubijać. Ciasto nasączyć sokiem, dwoma rzędami ułożyć ptasie mleczko a resztę wypełnić tężejącą ubitą galaretką. Drugą część ciasta też nasączyć sokiem i posmarować nutellą. Złożyć razem, boki posmarować resztą masy i posypać czerwonymi wiórkami kokosowymi.

file1290886433



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...