Piegusek z ptasim mleczkiem
składniki:
- 1 szkl białek
- 1 szkl cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka maku
- szczypta soli
- cukier waniliowy Delecta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- tarta bułka 1 łyżka
- łyżeczka masła do wysmarowanie tortownicy
Białka ubić z solą, dodać cukier, dalej ubijać. Jak już jest sztywna piana dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie mak. Przekładamy do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką i pieczemy 25 minut.
Do takiego ciasta wykorzystujemy białka, które nam zostały od innego ciasta.
Do środka ciasta:
ptasie mleczko
- nutella
- 1 galaretka cytrynowa Delecta
- 1 śmietana gęsta 18%
- sok multiwitamina
- wiórki kokosowe czerwone i białe
Ciasto przekroić na połowę. Wcześniej rozpuścić galaretkę cytrynową w 1 szklance wody. Jak zacznie tężec, ubić mikserem na pianę, dodać śmietanę i jeszcze chwilę ubijać. Ciasto nasączyć sokiem, dwoma rzędami ułożyć ptasie mleczko a resztę wypełnić tężejącą ubitą galaretką. Drugą część ciasta też nasączyć sokiem i posmarować nutellą. Złożyć razem, boki posmarować resztą masy i posypać czerwonymi wiórkami kokosowymi.