Piegus czyli kapusta z zimówkami
Artykuł zewnętrzny
Zbieraliście świeże grzyby zimą? Zimówki rosną właśnie w cieplejszych okresach zimy, czasami nawet po śniegiem.
Składniki
- pół główki, ok.1kg kapusty białej surowej
- 20dkg kapusty białej kiszonej
- 1 duża marchewka + pół jabłka
- 1 cebula
- 15 dkg wędzonego boczku lub innej wędzonki
- przynajmniej 0,5l kapeluszy zimówek aksamitnotrzonowych (inaczej płomiennica zimowa Flammulina velutipes)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
- do smaku: sól, cukier, pieprz mielony, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk
- 2 łyżki oleju
- czubata łyżeczka mąki
Opis przygotowania
Zimówki, same kapelusze, dokładnie oczyścić, opłukać, tylko duże okazy kroić – mniejsze zostawić w całości. Kapusty oddzielnie poszatkować; cebulę obrać, drobno posiekać; marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Pokrojoną kapustę kiszoną zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować 10-15 min. Dodać pokrojoną kapustę białą i startą marchew z jabłkiem, gotować kolejne 15 min. Nie dolewać zbyt dużo wody! Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pokrojoną w kosteczkę wędzonkę, gdy się zrumieni, dodać cebulę, zeszklić, dodać grzyby – smażyć kilka minut, przełożyć do kapusty. Doprawić solą, cukrem, pieprzem lubczykiem, dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany z łyżeczką mąki, pogotować jeszcze trochę na wolnym ogniu. Najlepsza jest odgrzana po kilku godzinach. Podawać jako dodatek do mięsa albo jako samodzielne danie z ziemniakami lub pieczywem.