Piegus czyli kapusta z zimówkami

23 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Zbieraliście świeże grzyby zimą? Zimówki rosną właśnie w  cieplejszych okresach zimy, czasami nawet po śniegiem.

Składniki

  • pół główki, ok.1kg kapusty białej surowej
  • 20dkg kapusty białej kiszonej
  • 1 duża marchewka + pół jabłka
  • 1 cebula
  • 15 dkg wędzonego boczku lub innej wędzonki
  • przynajmniej 0,5l kapeluszy zimówek aksamitnotrzonowych (inaczej płomiennica zimowa Flammulina velutipes)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk
  • 2 łyżki oleju
  • czubata łyżeczka mąki

Opis przygotowania

Zimówki, same kapelusze, dokładnie oczyścić, opłukać, tylko duże okazy kroić – mniejsze zostawić w całości. Kapusty oddzielnie poszatkować; cebulę obrać, drobno posiekać; marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Pokrojoną kapustę kiszoną zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować 10-15 min. Dodać pokrojoną kapustę białą i  startą marchew z jabłkiem, gotować kolejne 15 min. Nie dolewać zbyt dużo wody! Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pokrojoną w kosteczkę wędzonkę, gdy się zrumieni, dodać cebulę, zeszklić, dodać grzyby – smażyć kilka minut, przełożyć do kapusty. Doprawić solą, cukrem, pieprzem lubczykiem, dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany z łyżeczką mąki, pogotować jeszcze trochę na wolnym ogniu. Najlepsza jest odgrzana po kilku godzinach. Podawać jako dodatek do mięsa albo jako samodzielne danie z ziemniakami lub pieczywem.

file1259003887



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...