Pieczony schab z jabłkami
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
– schab środkowy w całości ze skórką – 1 kg
– Przyprawa do mięs Knorr -2 łyżki
– twarde jabłka – 3 sztuki
– masło – 50 g
– cukier brązowy – 30 g
– curry – 20 g
– ząbek czosnku – 2 sztuki
– świeży imbir – 20 g
– świeżo mielony czarny pieprz
– gałązka świeżego rozmarynu – 4 sztuki
– natka pietruszki – 1 pęczek
– sok z 1 cytryny
– oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Schab umyj i wysusz, a następnie natnij jego skórę ostrym nożem tak, by powstała kratka. Posiekaj czosnek i listki rozmarynu, czarny pieprz rozbij w moździerzu. Mięso skrop oliwą i obsyp przyprawą Knorr nadającej mięsu odpowiedniego wyrazu. W nacięcia powtykaj kawałki czosnku, pieprzu i rozmarynu. Odstaw w chłodne miejsce na minimum godzinę, by mięso przeszło ich smakiem.
2. W żaroodpornym naczyniu ułóż schab skórą do góry i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz dalej przez 25-30 minut.
3. Jabłka umyj, ale nie obieraj ze skórki, pokrój w grubą kostkę, wycinając przy tym gniazda nasienne.
4. Jabłka podsmaż w rondlu na odrobinie masła. Dodaj starty na drobnej tarce imbir oraz cukier i przyprawę curry. Owoce duś przez kilka minut. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki i dorzuć ją do jabłek, gdy będą już miękkie. Nie powinny się rozpadać. Wszystko skrop sokiem z cytryny. Serwuj z plastrami pieczonego schabu.