Pieczony schab barbecue zawijany z pieczarkami

7 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

składniki na 4-5 osób:

  • 1-1.2 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 0.5 kg pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • olej lub oliwa
  • sól, pieprz
  • przyprawa ziołowa do mięs z grilla
  • przyprawa barbecue do grillowania steaków
  • oraz: sznurek lub wykałaczki i folia aluminiowa
  • wykonanie:

    Kupując schab wybrać szerszy w przekroju kawałek. Schab opłukać, osuszyć, rozciąć by stworzyć szeroki, prostokątny kotlet, który trzeba dobrze rozbić tłuczkiem. Natrzeć mięso pieprzem. Z jednej strony posypać przyprawa ziołową, z drugiej( tej zewnętrznej, gładkiej) przyprawą do steaków(ja użyłam o wędzonym posmaku – smoked barbecue) Dwa ząbki czosnku rozdrobnić, rozsmarować nożem po wewnętrznej części, zwinąć do środka, jak ślimaka, owinąć folią aluminiową, włożyć do lodówki- najlepiej na noc. Następnego dnia- pół cebuli pokroić drobno, 2/3 pieczarek opłukać, pokroić drobno i  wraz z cebulą podsmażyć na maśle , około 15-20 minut. W tym czasie resztę warzyw pokroić dowolnie.

  • file1299500000
  • Zostawić pasek cukinii który też znajdzie się w roladzie( nie jest to konieczne) Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Mięso rozwinąć, Na samym brzegu(brzegi cienko rozbite) położyć pasek cukinii, rozłożyć pieczarki i zwinąć ściśle w rulon, pieczarek najlepiej nie kłaść przy końcu, łatwiej się zwinie. Roladę związać nitką do mięs lub spiąć kilkoma wykałaczkami- jak ja, posypać jeszcze przyprawami z wierzchu, zawinąć ściśle w aluminiową folię, położyć na wysmarowaną tłuszczem formę- piec 1 godz. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii, poukładać wokół cukinie, posypać ziołową przyprawą, dodać resztę warzyw- pieczarki w plasterkach, cebulę, paprykę, marchew, posypać sola i pieprzem, podlać odrobiną oliwy. Piec dalej pod przykryciem 0.5 godz-mieszając od czasu do czasu warzywa. Na kolejne- ostatnie 20- 30minut odsłonić by zarumienić mięso, uważać by nie przypalić warzyw.

    Roladę wyciągnąć , usunąć wykałaczki lub sznurek, pokroić ostrożnie na 1.5-2 cm plastry, przełożyć na podłużny talerz wraz z warzywami, podawać z ziemniakami, dowolną surówką, zasmażaną kapustą czy ogórkiem konserwowym:)



    FORUM - bieżące dyskusje

    zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
    "Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
    Outlet - Promocje
    Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
    Jaki odkurzacz
    Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
    Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
    Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...