Pieczony schab barbecue zawijany z pieczarkami

7 marca 2011,
dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

składniki na 4-5 osób:

  • 1-1.2 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 0.5 kg pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • olej lub oliwa
  • sól, pieprz
  • przyprawa ziołowa do mięs z grilla
  • przyprawa barbecue do grillowania steaków
  • oraz: sznurek lub wykałaczki i folia aluminiowa
  • wykonanie:

    Kupując schab wybrać szerszy w przekroju kawałek. Schab opłukać, osuszyć, rozciąć by stworzyć szeroki, prostokątny kotlet, który trzeba dobrze rozbić tłuczkiem. Natrzeć mięso pieprzem. Z jednej strony posypać przyprawa ziołową, z drugiej( tej zewnętrznej, gładkiej) przyprawą do steaków(ja użyłam o wędzonym posmaku – smoked barbecue) Dwa ząbki czosnku rozdrobnić, rozsmarować nożem po wewnętrznej części, zwinąć do środka, jak ślimaka, owinąć folią aluminiową, włożyć do lodówki- najlepiej na noc. Następnego dnia- pół cebuli pokroić drobno, 2/3 pieczarek opłukać, pokroić drobno i  wraz z cebulą podsmażyć na maśle , około 15-20 minut. W tym czasie resztę warzyw pokroić dowolnie.

  • file1299500000
  • Zostawić pasek cukinii który też znajdzie się w roladzie( nie jest to konieczne) Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Mięso rozwinąć, Na samym brzegu(brzegi cienko rozbite) położyć pasek cukinii, rozłożyć pieczarki i zwinąć ściśle w rulon, pieczarek najlepiej nie kłaść przy końcu, łatwiej się zwinie. Roladę związać nitką do mięs lub spiąć kilkoma wykałaczkami- jak ja, posypać jeszcze przyprawami z wierzchu, zawinąć ściśle w aluminiową folię, położyć na wysmarowaną tłuszczem formę- piec 1 godz. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii, poukładać wokół cukinie, posypać ziołową przyprawą, dodać resztę warzyw- pieczarki w plasterkach, cebulę, paprykę, marchew, posypać sola i pieprzem, podlać odrobiną oliwy. Piec dalej pod przykryciem 0.5 godz-mieszając od czasu do czasu warzywa. Na kolejne- ostatnie 20- 30minut odsłonić by zarumienić mięso, uważać by nie przypalić warzyw.

    Roladę wyciągnąć , usunąć wykałaczki lub sznurek, pokroić ostrożnie na 1.5-2 cm plastry, przełożyć na podłużny talerz wraz z warzywami, podawać z ziemniakami, dowolną surówką, zasmażaną kapustą czy ogórkiem konserwowym:)



    FORUM - bieżące dyskusje

    jaką wodę pić?
    Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
    Ogólnie o zdrowiu
    Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
    Problem z włosami
    No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
    Na Jesienne smutki jakie zapachy?
    O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

    Preferencje plików cookies

    Inne

    Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

    Niezbędne

    Niezbędne
    Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

    Reklamowe

    Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

    Analityczne

    Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

    Funkcjonalne

    Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

    Wydajnościowe

    Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.