Pieczony łosoś
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
4 filety z łososia,
2 brzoskwinie,
4 plastry sera,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
2 łyżki soku z cytryny,
sól, pieprz,
2 łyżki masła.
Czosnek drobniutko posiekać, zmieszać z natką oraz sokiem z cytryny. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, natrzeć pastą czosnkową. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 30minut do lodówki.
Natłuścić naczynie żaroodporne i ułożyć filety. Polać łyżką stopionego masła. Piec ok. 20 min w temp. 190st.
Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Obłożyć nimi rybę, przykryć plastrem sera, na koniec posypać orzechami oraz wiórkami masła. Piec jeszcze ok. 10min.