Pieczony łosoś

3 października 2013, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 filety z łososia,

2 brzoskwinie,

4 plastry sera,

3 ząbki czosnku,

2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,

2 łyżki soku z cytryny,

sól, pieprz,

2 łyżki masła.

Czosnek drobniutko posiekać, zmieszać z natką oraz sokiem z cytryny. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, natrzeć pastą czosnkową. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 30minut do lodówki.

Natłuścić naczynie żaroodporne i ułożyć filety. Polać łyżką stopionego masła. Piec ok. 20 min w temp. 190st.

Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Obłożyć nimi rybę, przykryć plastrem sera, na koniec posypać orzechami oraz wiórkami masła. Piec jeszcze ok. 10min.