Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką

23 października 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
– cały kurczak – 1 sztuka
– Przyprawa do mięs Knorr – 2 łyżki
– majeranek suszony – 2 łyżki
– ostra papryka w proszku – 1 łyżeczka
– bulion warzywny – 0,5 szklanki
– natka pietruszki – 1 łyżka

3k

Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj zioła i przyprawy: podkreślającą smak Przyprawę do mięs Knorr, paprykę, majeranek i posiekaną natkę. Kurczaka umyj, osusz i dokładnie natrzyj aromatyczną mieszanką.
2. Spod skrzydełek i z szyi wytnij ostrym nożem nadmiar skóry. Ma wierzchu korpusu, zrób nieduże nacięcia, w które następnie wetknij nogi kurczaka na krzyż.
3. Tak przygotowanego kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Potem zdejmij folię.
4. Kurczaka zapiecz w piekarniku w temperaturze 200°C. Gdy złapie kolor, wlej do naczynia bulion warzywny i piecz przez kolejne 10-15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C. Kurczaka zostaw w piekarniku przez półtorej godziny. Od czasu do czasu polewaj go sosem, który uzbiera się w naczyniu podczas pieczenia. Podawaj z ziemniakami i warzywami.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...