Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką

23 października 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
– cały kurczak – 1 sztuka
– Przyprawa do mięs Knorr – 2 łyżki
– majeranek suszony – 2 łyżki
– ostra papryka w proszku – 1 łyżeczka
– bulion warzywny – 0,5 szklanki
– natka pietruszki – 1 łyżka

3k

Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj zioła i przyprawy: podkreślającą smak Przyprawę do mięs Knorr, paprykę, majeranek i posiekaną natkę. Kurczaka umyj, osusz i dokładnie natrzyj aromatyczną mieszanką.
2. Spod skrzydełek i z szyi wytnij ostrym nożem nadmiar skóry. Ma wierzchu korpusu, zrób nieduże nacięcia, w które następnie wetknij nogi kurczaka na krzyż.
3. Tak przygotowanego kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Potem zdejmij folię.
4. Kurczaka zapiecz w piekarniku w temperaturze 200°C. Gdy złapie kolor, wlej do naczynia bulion warzywny i piecz przez kolejne 10-15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C. Kurczaka zostaw w piekarniku przez półtorej godziny. Od czasu do czasu polewaj go sosem, który uzbiera się w naczyniu podczas pieczenia. Podawaj z ziemniakami i warzywami.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Złomowanie auta
Dziś jest takie zapotrzebowanie na tanie auta że warto je sprzedać całe, np. dla początkującego...
tworzymy opowiadanie - zabawa
.....ale ona natychmiast zaczęła szukać sobie kolejnego męża. ..
Parkiet - trudny wybór
A nie lepsze drewno bez lakieru...?
Oryginalne produkty z Anglii
Poza tym za daleki transport też się płaci wyższą cenę produktów....