Pieczony kurczak, wcześniej obtoczony w majonezie

21 czerwca 2018, dodał: Lucynda

Ćwiartki kurczaka (udka, skrzydełka, piersi) myjemy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami do kurczaka (jak kto woli). Dodajemy obraną ze skórki i pokrojoną cebulę, dwa ząbki czosnku. Przyprawione  części kurczaka zabezpieczamy folią i wstawiamy w misce do lodówki na noc.

Następnego dnia przygotowujemy kurczaka do pieczenia:
natłuszczamy blachę do pieczenia, każdą część kurczaka nasmarowujemy majonezem (zużycie – ok. pół słoiczka) i przekładamy na blachę.

Wstawiamy kurczaka do piekarnika z termoobiegiem, pieczemy  w temp. ok. 160 stopni, ok. 90-100 minut.
Jeśli kurczak zbyt szybko zacznie się przypiekać, temperaturę piekarnika można nieco obniżyć o 10 stopni mniej albo mięso przykryć folią aluminiową.

Podajemy z ziemniaczkami i surówką sezonową. Pycha.

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Naturalna witamina C
Cena:
139 zł
Sprawdź na bielizna9.com!
Cena:
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Pasty curry o oryginalnym, pikantnym smaku i niezapomnianym aromacie
Cena:
12,99 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Gdzie iść na randkę?
Uwazam, ze kazdy moze skorzystac jesli wybierze portal odpowiedni dla siebie, ja osobiscie korzystam...
suplementy diety
Ja piję wyciskane soki z warzyw i owoców oraz 2x dziennie wit.D 2000j. plus...
Oczyszczanie organizmu
Krótko powiem. Niczego lepszego na pasożyty od EcoDetoxx na krajowym rynku nie znajdziesz,...
Tania apteka
W aptekach internetowych zazwyczaj jest taniej :D a na tej stronie można znaleźć informacje...