URODA I ZDROWIE

Pieczony kurczak, wcześniej obtoczony w majonezie

21 czerwca 2018, dodał: Lucynda

Ćwiartki kurczaka (udka, skrzydełka, piersi) myjemy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami do kurczaka (jak kto woli). Dodajemy obraną ze skórki i pokrojoną cebulę, dwa ząbki czosnku. Przyprawione  części kurczaka zabezpieczamy folią i wstawiamy w misce do lodówki na noc.

Następnego dnia przygotowujemy kurczaka do pieczenia:
natłuszczamy blachę do pieczenia, każdą część kurczaka nasmarowujemy majonezem (zużycie – ok. pół słoiczka) i przekładamy na blachę.

Wstawiamy kurczaka do piekarnika z termoobiegiem, pieczemy  w temp. ok. 160 stopni, ok. 90-100 minut.
Jeśli kurczak zbyt szybko zacznie się przypiekać, temperaturę piekarnika można nieco obniżyć o 10 stopni mniej albo mięso przykryć folią aluminiową.

Podajemy z ziemniaczkami i surówką sezonową. Pycha.

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jaki żel intymny
Ja nie lubię tych żeli na bazie wody, szybko wysychają i się kleją, nieprzyjemne...
zmarszczki...
Ja dosyć często korzystam z usług kosmetyczek, które są idealnym uzupełnieniem codziennej pielęgnacji...
Taxi Warszawa
Wygodniej jest uberem, do tego jest tańsze niż taxi.
oczy - zwierciadło duszy
Moja rada to nie nakładać za dużo korektora... Cienka warstwa nie powinna się...