Pieczony kurczak, wcześniej obtoczony w majonezie

21 czerwca 2020,
dodał: Lucynda
Artykuł zewnętrzny

Ćwiartki kurczaka (udka, skrzydełka, piersi) myjemy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami do kurczaka (jak kto woli). Dodajemy obraną ze skórki i pokrojoną cebulę, dwa ząbki czosnku. Przyprawione  części kurczaka zabezpieczamy folią i wstawiamy w misce do lodówki na noc.

Następnego dnia przygotowujemy kurczaka do pieczenia:
natłuszczamy blachę do pieczenia, każdą część kurczaka nasmarowujemy majonezem (zużycie – ok. pół słoiczka) i przekładamy na blachę.

Wstawiamy kurczaka do piekarnika z termoobiegiem, pieczemy  w temp. ok. 160 stopni, ok. 90-100 minut.
Jeśli kurczak zbyt szybko zacznie się przypiekać, temperaturę piekarnika można nieco obniżyć o 10 stopni mniej albo mięso przykryć folią aluminiową.

Podajemy z ziemniaczkami i surówką sezonową. Pycha.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...