Pieczony kurczak, wcześniej obtoczony w majonezie

21 czerwca 2020, dodał: Lucynda
Artykuł zewnętrzny

Ćwiartki kurczaka (udka, skrzydełka, piersi) myjemy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami do kurczaka (jak kto woli). Dodajemy obraną ze skórki i pokrojoną cebulę, dwa ząbki czosnku. Przyprawione  części kurczaka zabezpieczamy folią i wstawiamy w misce do lodówki na noc.

Następnego dnia przygotowujemy kurczaka do pieczenia:
natłuszczamy blachę do pieczenia, każdą część kurczaka nasmarowujemy majonezem (zużycie – ok. pół słoiczka) i przekładamy na blachę.

Wstawiamy kurczaka do piekarnika z termoobiegiem, pieczemy  w temp. ok. 160 stopni, ok. 90-100 minut.
Jeśli kurczak zbyt szybko zacznie się przypiekać, temperaturę piekarnika można nieco obniżyć o 10 stopni mniej albo mięso przykryć folią aluminiową.

Podajemy z ziemniaczkami i surówką sezonową. Pycha.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.