Pieczony królik w sosie

4 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 królik
10 dag smalcu
10 dag wędzonego boczku
1 cytryna
4 dag mąki
2 dag cukru
Marynata:
2,5 dl octu winnego
10 dag marchwi
5 dag selera
8 dag pietruszki
10 goździków
kilka ziaren jałowca
sól
kilka ziaren pieprzu

Vegeta

5 liści laurowych

Sposób przygotowania:

Przygotowanie marynaty: do wody wlej ocet, dodaj jarzyny pokrojone w  plasterki, pieprz, jałowiec, goździki, liść laurowy, sól i Vegetę. Wszystko gotuj około godziny. Odstaw i schłódź.

Wypatroszonego królika podziel na większe kawałki, włóż do miski i zalej zimną marynatą. Odstaw go na 24 godziny. Wyjmij mięso i naszpikuj je boczkiem pokrojonym na zapałkę. Do brytfanny włóż smalec i mięso, przykryj dokładnie folią aluminiową. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i upiecz królika. W czasie pieczenia dolej w razie potrzeby nieco wody. Pod koniec pieczenia zdejmij folię aby mięso zarumieniło się. W międzyczasie przygotuj sos. Na smalcu rozgrzej cukier ciągle mieszając, dopóki nie uzyska jasno brązowego koloru. Dodaj jarzyny z marynaty i startą skórkę z cytryny, duś dolewając od czasu do czasu marynatę. Kiedy jarzyny będą miękkie przetrzyj je przez sito, dodaj mąkę rozmieszaną z wodą, sos własny z pieczeni i wszystko zagotuj. Mięso królika włóż do sosu i podawaj z kopytkami.
(Wartość energetyczna 1 porcji 649/2726 kcal/J)

file1286201349