Pieczony filet z ryby barramundi

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

600 g filetu z barramundi
Przyprawa do ryb Prymat
100 ml oliwy z oliwek

Terrine:
250 ml śmietany
2 jajka
50 g parmezanu
100 g ugotowanych białych i zielonych szparagów
½ łyżeczki bazylii Prymat
½ łyżeczki tymianku Prymat
50 g suszonych pomidorów
Sól czosnkowa Prymat, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sos szczawiowy:
50 g posiekanego szczawiu
100 ml rosołu warzywnego Kucharek
200 ml śmietany 36%
Cukier do smaku
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zalać oliwą z oliwek wymieszaną z przyprawą do ryb Prymat i odstawić do lodówki. Śmietanę połączyć z jajkami i parmezanem, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem. Szparagi i suszone pomidory umieścić w foremce do pieczenia, zalać kremem śmietanowym i piec w kąpieli wodnej przez ok. godzinę w temperaturze 120°C.

Szczaw umyć, posiekać i ugotować w osolonej wodzie, następnie udusić na maśle, rozprowadzić bulionem, przetrzeć przez sito i dodać śmietanę. Sos doprawić do smaku do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

Rybę wyjąć z lodówki, przełożyć na blachę i piec 10 minut w temperaturze 180°C. Gorącą rybę barramundi podawać z terriną jajeczną i sosem szczawiowym.

na podstawie: www.prymat.pl