Pieczony filet z ryby barramundi

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

600 g filetu z barramundi
Przyprawa do ryb Prymat
100 ml oliwy z oliwek

Terrine:
250 ml śmietany
2 jajka
50 g parmezanu
100 g ugotowanych białych i zielonych szparagów
½ łyżeczki bazylii Prymat
½ łyżeczki tymianku Prymat
50 g suszonych pomidorów
Sól czosnkowa Prymat, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sos szczawiowy:
50 g posiekanego szczawiu
100 ml rosołu warzywnego Kucharek
200 ml śmietany 36%
Cukier do smaku
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zalać oliwą z oliwek wymieszaną z przyprawą do ryb Prymat i odstawić do lodówki. Śmietanę połączyć z jajkami i parmezanem, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem. Szparagi i suszone pomidory umieścić w foremce do pieczenia, zalać kremem śmietanowym i piec w kąpieli wodnej przez ok. godzinę w temperaturze 120°C.

Szczaw umyć, posiekać i ugotować w osolonej wodzie, następnie udusić na maśle, rozprowadzić bulionem, przetrzeć przez sito i dodać śmietanę. Sos doprawić do smaku do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

Rybę wyjąć z lodówki, przełożyć na blachę i piec 10 minut w temperaturze 180°C. Gorącą rybę barramundi podawać z terriną jajeczną i sosem szczawiowym.

na podstawie: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...